Így úszta meg Zoltai a feljelentést?
A Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat szerint a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatójának visszavonulása mögött kompromisszum állhat.
2014. április 28. 13:20

A Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat szerint a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatójának visszavonulása mögött kompromisszum állhat. A lap azt írja: Zoltai Gusztávot a jelenlegi vezetés kényszerítette távozásra, cserébe pedig eltekintettek attól, hogy a szervezet átvilágítása után Zoltait feljelentsék gazdasági visszaélés miatt.

A Mazsihisz egyebek között a Kozma utcai temetőnél történt visszaéléseket, egy vitatott liftberuházást és a Zsidó Nyári Fesztivál gazdálkodását vizsgálta.

A lap szerint valószínűsíthető, hogy Zoltai távozása kompromisszumos megoldással történt: azért cserébe, hogy önként, további kellemetlenkedés nélkül felállt a székéből, „szabad elvonulást” kapott, azaz hogy nem bolygatják a „zűrös ügyeit”, sőt még végkielégítést is kap, ami sokak számára csalódást jelenthet. Így távozását diplomatikusan a feszült magyar politikai helyzettel indokolták.

Ugyanakkor a lapban olvasható, hogy az átvilágításról készült részletes jelentést titkolják „a jobboldali sajtó élénk érdeklődésétől tartva, vagy arra hivatkozva”, azonban „a jelenlegi magyar politikai légkör nem igazán alkalmas a keményebb elszámoltatásra”.

Így a Szombat szerint Zoltai még imázsában is nyert a távozással, mert így „nem a machiavellista politikus, hanem az antiszemitizmus elleni harcban megfáradt, tisztes idős úr sokak szemében”.

A lap ugyanakkor felveti azt a problémát is: ha Zoltai személyét a „jó király” legendája övezi, távozása után, „ha a közösség tagjai ismét jó királyt keresnek, egészen biztosan meg fogják találni”.

MNO - Szombat nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó