Szentmisét tartottak Rómában a magyar zarándokoknak
XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatásának előestéjén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a Rómába érkezett mintegy ezer magyar zarándoknak.
2014. április 26. 21:52

XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatásának előestéjén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be a Rómába érkezett mintegy ezer magyar zarándoknak a Santo Stefano Rotondo templomban.

Teljesen megtelt magyar zarándokokkal a Colosseumtól nem messze levő római körtemplom, amelyet magyar szentek ábrázolása is díszít. A mártír Szent Istvánról elnevezett, a római magyarok templomaként ismert Santo Stefano Rotondo Mindszenty József bíboros egykori római címtemploma volt.

A magyar nyelvű misét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke mutatta be. A szertartáson mások mellett részt vett Ternyák Csaba egri érsek, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Spányi Antal székesfehérvári püspök, Böcskei László nagyváradi püspök, Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi püspök, Palánki Ferenc egri segédpüspök, Tamás József gyulafehérvári segédpüspök.

Homíliájában Erdő Péter arról beszélt, hogy XXIII. János és II. János Pál idején az egyház bátorságot kapott. "Emberi mérték szerint kockázatos vállalkozás volt a II. Vatikáni Zsinat összehívása (...ezzel) új, alkotó korszak kezdődik az egész egyház számára. Ez érett be, ez hozott termést II. János Pál szolgálata idején" - fogalmazott a bíboros.

Idézte II. János Pál első pápai miséjének mondatát idézte, amelyben a lengyel pápa azt kérte a hívőktől, "ne féljetek!".
Erdő Péter hozzátette: II. János Pál utazásaival megmutatta, hogy nincsen olyan területe az életnek, nincsen olyan zuga a világnak, ahol Krisztustól félni kellene. "Megnemesíti a népek kultúrájátBékét, örömet és igazi fejlődést hoz az egész világnak" - hangoztatta a bíboros. Rámutatott, hogy XXIII. János és II. János Pál közös vonása volt a "leggyengébbek, a kicsik, az elfelejtettek, a szenvedőkhöz" való közelség is.

Beszéde végén azt hangoztatta, hogy "ha kitárjuk szívünk ajtaját Krisztusnak, akkor a történelem nehézségeinek súlya alatt sem zárkózunk be szorongva".

A misén részt vett a magyar kormányt képviselő Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a szertartás végén a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a Rómában élő Dr. Rabi József orvost a külhoni magyarokért végzett szolgálatért és a Máltai Lovagrenddel végzett karitatív tevékenységért. Jelen volt a misén Orbán Viktor kormányfő is, aki magánemberként látogatott Rómába. Szintén részt vett a szertartáson Habsburg Mihály és a Szuverén Máltai Lovagrend küldöttsége.

A mise után a magyar zarándokok nagy része elindult a Vatikán irányába, hogy az éjszakát a római utcákon töltve vasárnap hajnalban az elsők között próbáljon meg bejutni a Szent Péter térre a szentté avatásra.

hirado.hu - MTI
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
  • Az orosz medve nem játék
    2021-ben Belaruszban egy olyan destabilizációs akció történt, amely meglehetősen hasonlított a 2014-es, kijevi forradalomnak nevezett puccsra. Az orosz vezetés most hamarabb ébredt, és gyorsan rea­gált. Fehéroroszország esetleges elvesztését konkrét nemzetbiztonsági fenyegetésként kezelték.
  • Nemzeti Régészeti Intézetet alapítanak
    A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig - közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.
MTI Hírfelhasználó