Már tudják, hogy halt meg Welsz Tamás
A rendőrség várhatóan a jövő héten adja ki családjának Welsz Tamás holttestét.
2014. április 25. 17:32

A Simon Gábor volt MSZP-s politikus ellen indított eljárás koronatanújának holttestéből minden szükséges mintát levettek a toxikológusok, így nincs akadálya annak, hogy kiadják azt a családnak. A Blikk információi szerint a hatóságok írásban hozzájárultak a test elhamvasztásához.

„Welsz tamás holtteste már halála napján a SOTE patológiai intézetébe került, ott végezték a korbonctani szakértői vizsgálatokat. A hatóságok értesítése szerint az orvosok önkezűséget állapítottak meg, bebizonyosodott, hogy idegen anyag okozott mérgezést, ezért a testet további toxikológiai vizsgálatnak vetették alá" - mondta a lapnak a család egyik ismerőse.

Információk szerint a rendőrség a jövő héten készül kiadni a halotti anyakönyvi kivonatot Welsz hozzátartozóinak. Ezután indulhat meg a hagyatéki eljárás. Ám ez egyben azt is jelenti, hogy ezután már a családnak kell gondoskodnia a tetem hűtéséről, s ők rendelkeznek arról is, hogy mikor, hol s mi módon helyezik örök nyugalomra.

Mint ismert, Welsz Tamás március 20-án hunyt el. A Hír Televízió akkor honlapján arról számolt be, hogy a vállalkozót ki akarta hallgatni a Központi Nyomozó Főügyészség. Egy rendőrautó ment érte Logodi utcai irodájához, ahonnan bilincsben szállították el, menet közben azonban rosszul lett. Az MTI értesülése szerint a férfit a budai mentőállomásra vitték be, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. A Hír 24 akkori információi szerint Welsz a rendőrautóban azt közölte a rendőrökkel: „uraim, bevettem valamit. Nem tudnak ellene semmit tenni". A rendőrség ezt cáfolta.

Az elhunyt vállalkozó halála - és élete - körül még most is több a kérdés, mint a válasz.

Titkosszolga?

A Stop.hu informátorai szerint Welsz - a gyenge és korrupt államhatalom miatt a hírszerzők afrikai paradicsomának tekintett - Bissau-Guineában alapozta meg magyar titkosszolgálati kapcsolatait, és az sem elképzelhetetlen, hogy legalizált útlevéllel még segített is olykor a külföldi hírszerzéssel foglalkozó Információs Hivatalnak. Suha György volt gambiai tiszteletbeli főkonzul az ATV korábbi műsorában viszont cáfolta, hogy Welsznek bármilyen köze lehetett volna a titkosszolgálatokhoz. „Welsz nem tudott portugálul, pedig Bissau-Guineában ez a hivatalos nyelv, és angolul is alig beszélt. Elég rosszul választják meg a titkosszolgálatok a munkatársaikat, ha valóban nekik dolgozott Welsz Tamás - jelentette ki.

Egészségi állapota

Sajtóinformációik alapján homályos az is, milyen egészségi állapotban volt Welsz Tamás az utóbbi időben. Az Index szerint világ életében rosszul viselte a stresszt, magánéleti válságba került, mivel barátnője szakított vele, anyagilag ellehetetlenült a nyomozás miatt, már az öngyilkosságot fontolgatta. Az Origo viszont azt írja: remek fizikai kondícióban volt, folyamatosan sportolt, konditerembe járt, két héttel halála előtt vásárolt abban a budai házban újabb lakást, amelyben cégei két ingatlant is bérelnek irodának - idézi a Hír24.

Anyagi helyzete

Mint a fenti bekezdésből is kitűnik, nem egyértelműek az elhunyt vállalkozó anyagi helyzetére utaló információk sem. A Bors szerint a 2009-ben alapított kft., a Charity March - legalábbis papíron - nem ment túl jól. Két éven át (2010 és 2011 között) nem volt nettó árbevétele. 2012-ben is mindössze 1 millió 290 ezres bevételt könyvelt el. Welsz mégis meglehetősen vagyonos embernek volt mondható: érdi telkének udvarán 30 millió forintot meghaladó értékű amerikai lakóbusz áll, és volt egy Uruguayból származó, százmillió forint értékre becsült autógyűjteménye is. S bár úgy hírlett, pénzügyi partnerei és afrikai üzletfelei elfordultak tőle, la­ká­sá­ban 44 ezer eurót (13,7 millió forintot) találtak a házkutatás során. 

Öngyilkosság vagy sem?

A Blikknek nyilatkozó igazságügyi orvos szakértő, Szeles Géza szerint ha Welsz - a rendőrség cáfolata ellenére -  mégis „bevett valamit", úgy megmérgezhette magát. Van méreg, amely csak akár egy-két óra múltán öl. A lényeg, hogy milyen gyorsan szívódik fel - mondta a szakember, hozzátéve, hogy bizonyos mérgek a légzőizmokra vagy a központi idegrendszerre hatnak, s egy órán belül okoznak fulladást. Mint mondta, Afrikában törzsek használnak olyan nyílmérget, amely hasonló fulladásos halált okoz. Igaz, ennek a szernek a véráramba kell jutnia. A lap emlékeztet, hogy Welsz könnyen juthatott hasonló szerhez, hiszen jó afrikai kapcsolatai voltak.

hetivalasz.hu
  • A Soros-birodalom embere lehet Bajnai Gordon?
    Bajnai Gordon gyakorlatilag az amerikaiak embere, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal pedig minden pénzt külföldről kap – lényegében ezt mondta Gansperger Gyula azon az egyeztetésen, amelynek hanganyagát Anonymus juttatta el az Origó szerkesztőségéhez. A baloldali kapcsolatait ecsetelő üzletember beszélt arról is, hogy az ellenzéki médiára, közelebbről a 444-re befolyása van Soros Györgynek, de anyagi segítséget nyújt Veres Tibor, a Wallis tulajdonosa is. Érdekes mondatok hangoznak el továbbá arról, hogy valójában kik fizetik a baloldali szakértőket, politológusokat – írja a hírportál.
  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
MTI Hírfelhasználó