Ujhelyi: Nem fogyott el Horn Gyula népe
Nincs főpolgármester-casting a baloldalon, jelenleg az európai parlamenti választásokra összpontosít az MSZP – tette egyértelművé Ujhelyi István.
2014. április 24. 12:02

Nincs főpolgármester-casting a baloldalon, jelenleg az európai parlamenti választásokra összpontosít az MSZP – tette egyértelművé Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) jelöltje az M1 Ma reggel című csütörtöki műsorában. Az MSZP volt alelnöke beszélt Horn Gyuláról és szellemiségéről is.

A baloldali politikus szerint nem népszavazás lesz május 25-én a baloldali pártok támogatottságáról, hanem EP-választás. Saját indulására utalva megjegyezte azt is, hogy a legtöbb országban a nagy politikai erők már olyan politikusokat küldenek az Európai Parlamentbe, akik eddig inkább a belpolitikai érdekképviselettel foglalkoztak, így értik, hogy mit vár el tőlük a társadalom Európában.

Ujhelyi István úgy vélte, ahhoz, hogy ne a „az uniós zászlót égető, Magyarországot sokszor veszélybe sodró, radikális jobboldal” legyen a második erő a Fidesz mögött, hanem a baloldal maradjon a váltópárt, a szimpatizánsoknak az MSZP-re kell szavazniuk. Ha ugyanis töredeznek a baloldali szavazatok és 3-4 százalékos kispártokat hoznak létre a választók, akkor azok egyrészt nem jutnak be az EP-ben, másrészt a szocialisták sokat veszítenek – mutatott rá.

Az EP-jelölt a műsorban beszélt Horn Gyuláról és szellemiségéről is, mely a kisemberről szólt – mondta. Szerinte a korábbi miniszterelnök volt az a baloldali államférfi, aki „hihetetlen módon érzékelte, hogy mit várt el tőle a magyar társadalom”. Ujhelyi leszögezte azt is, hogy a jelenlegi kormány az elmúlt négy esztendőben évente nagyobb megszorító csomagot „nehezített a kisember vállára”, mint a Bokros-csomag összességben. Horn Gyula ugyanakkor a terhet a leggazdagabbakra helyezte, és próbálta a legkevesebbet a szegényekre – tette hozzá. Ráadásul ennek során „a Fidesz pökhendi stílusával” ellentétben Horn annak idején szembe nézett a társadalommal – fogalmazott.

Ujhelyi István kérdésre reagálva kiemelte: nem fogyott el „Horn Gyula népe”, de otthon maradt az április 6-i szavazáskor, ezért a szocialistáknak a következő években az lesz a dolga, hogy úgy viszonyuljanak a kisemberhez és olyan alázattal kezeljék a napi problémákat, mint ahogy azt Horn Gyula tette.

A politikus egyetértett Mesterházy Attila MSZP-elnökkel abban, hogy a nemzeti érdekek mentén a magyar pártoknak együtt kell dolgozniuk az Európai Parlamentben. Rámutatott ugyanakkor, hogy az, amit a kormány az elmúlt években a többi között a méz, a pálinka vagy a magyar föld ügyében végzett, az Magyarországon „demagóg, populista szavazatszerzés volt”, az uniós szabályoknak való megfelelést azonban „elfelejtette megtenni”.

M1 - Ma reggel
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó