Egy hetük maradt a bankoknak
Ennyi idő alatt kell visszautalniuk azt a pénzt, amit jogtalanul szedtek be az ügyfelektől tavaly és tavalyelőtt.
2014. április 23. 22:17

Összesen 35 bankot és takarékszövetkezetet bírságolt meg a Magyar Nemzeti Bank március közepén azért, mert 2012-ben és 2013-ban egyoldalúan módosították a bankszámlákhoz kapcsolódó díjakat, például a számlavezetés vagy az átutalás költségeit.

A rekordösszegű, csaknem 1,2 milliárd forintos büntetés mellett a jegybank arra is kötelezte az érintett pénzintézeteket, hogy április 30-ig fizessék vissza ügyfeleiknek a jogtalanul beszedett díjakat. Piaci források szerint a döntés ellen alig fél tucat bank fellebbezett.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Híradónak elmondta: "Az érintett szolgáltatóknak egy kis hányada nyújtott be keresetet a Magyar Nemzeti Bank határozataival szemben. A Magyar Nemzeti Bank felkészült ezekre a perekre. Meg vagyunk győződve arról, hogy a fogyasztókat, illetve a piac egészének biztonságát védő határozataink kiállják a bírósági eljárásnak a próbáját is."

Azok a pénzintézetek, amelyek a legnagyobb bírságot kapták, az MTI-nek úgy nyilatkoztak: bár az elmarasztalással nem értenek egyet, a határidőig befizetik a büntetést, és a fogyasztóknak is visszautalják az MNB szerint jogtalanul beszedett összegeket. "A bankok ügyfeleinek semmit nem kell tenniük annak érdekében, hogy a jogtalanul beszedett díjakat visszakapják. A határozat azt is kimondja, hogy ezt automatikusan vissza kell utalni a számukra" - nyilatkozta Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A Híradó által megkérdezett gazdasági szakértő szerint a visszatérítendő pénz összege főleg attól függ, hogy 2012-ben és 2013-ban ki mennyit használta a bankszámláját, például mennyit utalt róla. "Egy átlagos ügyfél becsléseink szerint néhány száz, esetleg ezer forintot kaphat majd vissza a bankjától. De természetesen ez egyénileg változó, és leginkább a bankszámlától, illetve a bankszámlán levő pénztől függ, hogy mennyit kapnak majd vissza egyenként az ügyfelek" - fogalmazott Orosz Márton, a Pénzcentrum.hu vezető szerkesztője.

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint a több százezer ügyfélnek visszautalt pénz összesen akár a tízmilliárd forintot is elérheti.

hirado.hu - Duna Hiradó
MTI Hírfelhasználó