Egy hetük maradt a bankoknak
Ennyi idő alatt kell visszautalniuk azt a pénzt, amit jogtalanul szedtek be az ügyfelektől tavaly és tavalyelőtt.
2014. április 23. 22:17

Összesen 35 bankot és takarékszövetkezetet bírságolt meg a Magyar Nemzeti Bank március közepén azért, mert 2012-ben és 2013-ban egyoldalúan módosították a bankszámlákhoz kapcsolódó díjakat, például a számlavezetés vagy az átutalás költségeit.

A rekordösszegű, csaknem 1,2 milliárd forintos büntetés mellett a jegybank arra is kötelezte az érintett pénzintézeteket, hogy április 30-ig fizessék vissza ügyfeleiknek a jogtalanul beszedett díjakat. Piaci források szerint a döntés ellen alig fél tucat bank fellebbezett.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője a Híradónak elmondta: "Az érintett szolgáltatóknak egy kis hányada nyújtott be keresetet a Magyar Nemzeti Bank határozataival szemben. A Magyar Nemzeti Bank felkészült ezekre a perekre. Meg vagyunk győződve arról, hogy a fogyasztókat, illetve a piac egészének biztonságát védő határozataink kiállják a bírósági eljárásnak a próbáját is."

Azok a pénzintézetek, amelyek a legnagyobb bírságot kapták, az MTI-nek úgy nyilatkoztak: bár az elmarasztalással nem értenek egyet, a határidőig befizetik a büntetést, és a fogyasztóknak is visszautalják az MNB szerint jogtalanul beszedett összegeket. "A bankok ügyfeleinek semmit nem kell tenniük annak érdekében, hogy a jogtalanul beszedett díjakat visszakapják. A határozat azt is kimondja, hogy ezt automatikusan vissza kell utalni a számukra" - nyilatkozta Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A Híradó által megkérdezett gazdasági szakértő szerint a visszatérítendő pénz összege főleg attól függ, hogy 2012-ben és 2013-ban ki mennyit használta a bankszámláját, például mennyit utalt róla. "Egy átlagos ügyfél becsléseink szerint néhány száz, esetleg ezer forintot kaphat majd vissza a bankjától. De természetesen ez egyénileg változó, és leginkább a bankszámlától, illetve a bankszámlán levő pénztől függ, hogy mennyit kapnak majd vissza egyenként az ügyfelek" - fogalmazott Orosz Márton, a Pénzcentrum.hu vezető szerkesztője.

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint a több százezer ügyfélnek visszautalt pénz összesen akár a tízmilliárd forintot is elérheti.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Kilencvenöt éves a Magyar Rádió!
    A magyar kultúra fegyvertára erős fegyverrel gyarapodott 1925-ben. Mindenki tudta akkor, hogy ez mit jelent.
  • Helyreállította a németek büszkeségét Helmut Kohl
    Huszonöt évig töltötte be a Kereszténydemokrata Unió elnöki tisztségét, és Németország legnépszerűbb pártjává tette a CDU-t. A berlini fal leomlásának híre Lengyelországban érte, ahonnan hazatérve egy „bel- és külpolitikai mesterfogást” hajtott végre. Helmut Kohl 1990. október 3-án egyesítette a megosztott Németországot, majd a december 2-i választásokon – ma 30 éve – fölényes sikert aratott a CDU élén. Életének következő másfél évtizedét a kelet- és közép-európai államok, köztük Magyarország európai integrációjának szentelte.
  • Maruzsa: a vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes tesztelésen
    A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka - közölte az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján a köznevelésért felelős államtitkár.
MTI Hírfelhasználó