A nyugdíjhoz is hozzányúlhat az új szerb kormány
Szerbia pénzügyi helyzetének stabilizálására, a foglalkoztatásra, a korrupció elleni harcra és az uniós tárgyalásokra kell összpontosítani a Vucic vezette új kormánynak.
2014. április 21. 13:07

Ezt hangsúlyozták politikai és gazdasági elemzők a Blic című szerbi napilap hétfői cikke szerint.

Ljubodrag Savic gazdasági szakértő az egyik legfontosabb feladatnak az ipar fejlesztését nevezte. „Amennyiben a Fiathoz hasonló nagy gyárat nyitnánk, amely élelmiszert gyártana, s amire megvannak a feltételeink, sok embernek tudnánk munkát biztosítani” – fogalmazott. Hozzátette: emellett a mezőgazdaságigép-ipart is fel lehetne újítani, aminek nyomán a falvak is fejlődni tudnának. Szerinte a mezőgazdasági szektort kellene a leginkább támogatni.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy Szerbiában mintegy 750 ezren dolgoznak a közszférában, ez a szám azonban nem haladhatná meg a félmilliót. „Nem azt mondom, hogy el kell őket bocsátani, de abban sem hiszek, hogy lassan átkerülnek majd a magánszektorba” – fogalmazott.

Dejan Vuk Stankovic politikai elemző szerint a gazdaság fejlesztésével párhuzamosan az európai uniós tárgyalásokra is összpontosítania kellene a Vucic-kabinetnek. „A tárgyalásokat minél hamarabb folytatni kell, és minél sikeresebben lezárni, hogy folytatódhasson az európai integráció” – magyarázta. Úgy vélekedett, hogy a gazdasági reformok megkezdése után a nyugdíjak csökkentése is napirendre kerülhet. Emlékeztetett arra, hogy a leendő miniszterelnök azt mondta, nem lesz nyugdíjcsökkenés, de „a szükség törvény bont” – fogalmazott Stankovic a Blicnek.

Az új szerb kormány vasárnap alakul meg, ezt követően indulhatnak a bejelentett reformok.

Kisebbségi, regionális pártként a Vajdasági Magyar Szövetségnek az a feladata, hogy a problémákra fókuszáljon, nem pedig az, hogy a politizálás színterét országos szintre helyezze – nyilatkozta Pásztor István az újvidéki Magyar Szó napilap hétvégi számának.

A VMSZ elnöke szerint ez azt jelenti, hogy a szerb kormány munkájában a magyar politikusok államtitkári szinten sikeresebbek tudnak lenni a következő négy évben annál, mintha miniszteri pozíciókat kértek volna a koalíciós tárgyalások során.

A szerb parlament április 16-án alakult meg, a kormány várhatóan 27-én teszi le hivatali esküjét. Aleksandar Vucic leendő miniszterelnök várhatóan a jövő hét közepéig közli kabinetjének összetételét. A politikus korábban úgy fogalmazott: ez lesz a többpártrendszer bevezetése óta Szerbia legkisebb kabinetje, mindössze 19 taggal.

mno -MTI
MTI Hírfelhasználó