Az éhezők segítését és békét sürgetett Ferenc pápa
A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap.
2014. április 20. 13:43

 A világot sújtó éhezés és a konfliktusok leküzdését, a védtelenek és kizsákmányolt emberek védelmét szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilika lodzsájáról mondott beszédében.

Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédében az Úr segítségét kérte, hogy leküzdjék "az éhezés csapását", amelyet a konfliktusok csak súlyosbítanak, de súlyosbít "a cinkosságunkkal folyó hatalmas pazarlás" is.

Az egyházfő a védtelenek, a gyermekek, a nők és az idősek védelmét sürgette, ők gyakran kizsákmányolás áldozatai, és magukra vannak hagyva.

Szólt a Guineát, Sierra Leonét és Libériát sújtó Ebola-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik a "gondatlanság és végletes szegénység" miatt terjedő betegségek áldozatai.

Ferenc pápa vigaszt kért azoknak, akik akaratuk ellenére szeretteiktől elválasztva töltik a húsvétot, a világ különböző térségeiben túszul ejtett laikusoknak és egyháziaknak, a hazájukat jobb jövő reményében elhagyó bevándorlóknak, akik nem mindig gyakorolhatják szabadon vallásukat.

A hagyományos húsvéti békeüzenetben az egyházfő az összes "nagy és kicsi, régi vagy új" háború befejezését sürgette, Szíriában humanitárius segítséget a konfliktus miatt szenvedőknek, és bátorságot a szemben álló felek között a "túl régóta várt" béketárgyalásokhoz.
Vigaszt kért az iraki testvérháborúk áldozatainak. Úgy fogalmazott, erősödjenek az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindulásával támasztott remények. Békét szorgalmazott a Közép-afrikai Köztársaságban, és a terrorista akciók és erőszak sújtotta Nigériában és Dél-Szudánban. Testvéri megbékélést sürgetett Venezuelában. A megbékélést célzó kezdeményezéseket ösztönzött Ukrajnában, hogy "az összes érdekelt fél, a nemzetközi közösség támogatásával, minden erőfeszítést megtegyen az erőszak megakadályozására, és az egység és párbeszéd szellemében építse az ország jövőjét".

Ferenc pápa beszéde után Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és az egész világra. Vasárnap délelőtt ünnepi misét mutatott be a Szent Péter téren. A napsütötte és virágokkal díszített Szent Péter tér és a Vatikán környéke a zsúfolásig megtelt hívőkkel és turistákkal. Olaszok és külföldiek tömött sorokban álltak a Szent Péter tértől az Angyalvárig.

A Vatikán több mint 200 ezresre becsülte a tömeget. Az embereket megerősített biztonsági szolgálat terelte, de néhol a zsúfoltság miatt a betegeknek vagy rosszul levőknek fenntartott biztonsági folyosók is eltorlaszolódtak. A mobiltelefonos és internetes szolgáltatás akadozott.

Az olasz hatóságok szerint ez volt a főpróbája XXIII. János és II. János Pál pápa április 27-i szentté avatásának, amelyre hasonló zarándoktömeget várnak csak a Szent Péter térre és a Vatikánnal szembeni sugárútra. Ugyanekkora esemény volt II. János Pál 2011-es boldoggá avatása is, amely problémamentesen zajlott le.

Húsvéti szentmisét mutat be a pápa

A Szent Péter teret és a Vatikán környékét hívők és turisták tömege lepte el a Ferenc pápa által bemutatott húsvéti szentmisén.

Az emberek tömött sorokban a zsúfolásig megtelt Szent Péter tértől egészen az Angyalvárig állnak, és folyamatosan érkeznek a déli Urbi et Orbi áldásig.

A Vatikán közeli metrómegállóktól a tér felé vezető utakon rendőrök segítenek az embereknek, és felügyelik a biztonságot is. Ferenc pápa a Szent Péter bazilika lépcsősorán emelt szabadtéri oltárnál mutatja be a misét. Az oltárt és az egész napsütötte teret virágok díszítik. A misén a latin és a világnyelvek mellett imádságot mondanak hindi, kínai és koreai nyelven is. A szertartáson többek között a Collegium Germanicum-Hungaricum római papi kollégium kórusa énekel.

Az egyházfő a misén nem mond homíliát, mivel délben a Szent Péter-bazilika lodzsájáról beszédet tart. A Vatikán előzetes információi szerint Ferenc pápa olasz nyelvű húsvéti beszédének témája a szegénység és az éhezés elleni fellépés lesz, a gyengék és magára hagyott emberek segítése, valamint a béke szorgalmazása a világ konfliktus sújtotta övezeteiben. A pápa a beszéde után a hagyomány szerinti húsvéti Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. 

MTI nyomán
  • Pilinszky megmutatta az istenkereső utat
    Pilinszky megmutatta másoknak azt az istenkereső utat, amit ő folyamatosan újra és újra járt - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára a Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült dombormű avatásán szombaton Gárdonyban.
  • Így működik a Városházán a jutalékos rendszer
    Elemzők úgy látják: maffiaszerű módszerekkel osztják vissza a pénzeket a Városházán. Az elmúlt hetekben egymás után láttak napvilágot az újabb részletek.
  • Nincs klímavészhelyzet
    Clintel.org: Nincs klímavészhelyzet. Nincs tehát ok pánikra és ijesztgetésre. Erőteljesen ellenezzük a „2050-ig nettó nulla CO2” stratégiát, mert káros és irreális. A csökkentés (mitigáció) helyett az alkalmazkodás (adaptáció) részesítendő előnyben; az adaptáció az okoktól függetlenül mindenkor működőképes.
MTI Hírfelhasználó