Schiffer: Abba kéne hagyni az indulatkeltést
Schiffer szerint a bukott politikai szereplők nettó politikai haszonszerzésből nyakló nélkül használják a fasiszta, antiszemita jelzőt.
2014. április 17. 10:04

Schiffer úgy véli, a pártoknak ki kellene szállniuk a történelemkönyvből, és nem egymás ellen kellene heccelni a XX. század traumáival különböző politikai csoportokat, így ugyanis nem lehet megtalálni a nemzeti minimumot, és hosszú távú terveket szőni. Beszélt arról is, hogy az LMP kidolgozza az ökoszociális Európa tervét, és reményeik szerint bejutnak az Európai Parlamentbe, ahová akár két képviselőt is delegálhatnak majd.

Egyes szereplők nyakló nélkül használják a fasiszta, antiszemita jelzőt, emiatt nagyon nehéz helyzetbe kerül a demokratikus politikai közösség, amikor valóban rasszista megnyilvánulással találkozik, hiszen ekkorra elfogynak a szavaink – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke az M1 Ma reggel című műsorában.

Hogyan azonosítsunk olyan jelenségeket, amikor valóban gyaláznak embereket, valóban megfélemlítenek társadalmi csoportokat, ha nettó politikai haszonszerzésből, hangulatkeltésből különféle bukott politikai szereplők ezt nyakló nélkül használják? – tette fel a kérdést.

Arra a felvetésre, hogy miért lenne például bukott szereplő Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, hiszen bejutott a parlamentbe, úgy fogalmazott, hogy "Hagyjuk már! Természetesen gratulálok Fodor Gábornak, de meg kellene nézni, hogy ezt az elmúlt 25 évet kik hordták össze - hangoztatta.

Az LMP-nek az a célja, hogy olyan politika legyen, amely a XXI. századi Magyarország problémáira koncentrál - mondta a politikus." Próbáljanak meg a pártok kiszállni a történelemkönyvekből, ami nem azt jelenti,  hogy az emlékezésre nincs szükség. A XX. századi történelmet illetően azonban a hangsúlyt nem arra kellene fektetni, amivel indulatokat lehet gerjeszteni. Ehelyett meg kellene keresni azt, mi köti össze a XX. századi Magyarországban ezt a politikai közösséget" – érvelt az LMP társelnöke, aki szerint addig nem találjuk meg a nemzeti minimumot, ami alapján hosszú távú terveket lehet szövögetni, amíg a múlt század traumáival folyamatosan egymás ellen lehet heccelni különböző politikai csoportokat.

Szerinte a választók záros időn belül ajtót fognak mutatni azoknak a pártoknak, amelyek úgy gondolják, hogy a múlt identitásképző erő.

Beszélt arról is, hogy szerinte a feje tetejéről a talpára kellene állítani az európai uniós szerkezetet. "Be kell látni, hogy a szabadkereskedelmi modell megbukott. Az, hogy a tőke Európáját valósították meg, előidézett egy többsebességes modellt, aminek a periféria – köztük a kelet-európai országok – a kárvallottja. Hangsúlyozta: az LMP képviselői kidolgozzák az ökoszociális Európa tervét, miszerint a bérek, a munkahelyek védelme, a természetvédelem tekintetében több Európára van szükség, de a termőföld védelme érdekében azonban helyi autonómiára – mondta Schiffer András, aki reményét fejezte ki, hogy bekerülnek az Európai Parlamentbe, és akár két képviselőt is tudnak delegálni.

M1 - Ma reggel
  • Orbán Viktor Madridban majd Párizsban tárgyal
    Az európai konzervatív pártvezetők találkozóját megelőzően került sor Orbán Viktor és Santiago Abascal, a VOX elnökének megbeszélésére, a téma az európai keresztény és konzervatív értékek védelme, a családok és a gyermekvállalás támogatása valamint az illegális bevándorlás elleni fellépés volt.
  • A csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom felújítása
    A magyar kormány 26 millió forintos támogatásával cserélték ki a csíkszeredai Szent Ágoston plébániatemplom nyílászáróit és óriási méretű üvegfelületeit.
  • A V4-ek védelmi vezetői: egységes NATO, egységes EU
    A visegrádi országok (V4) - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - parlamentjeinek honvédelmi és rendészeti bizottságai kiállnak az egységes NATO és az egységes Európai Unió mellett - közölte a magyar országgyűlési bizottság elnöke a pénteki debreceni tanácskozás utáni sajtótájékoztatón
MTI Hírfelhasználó