Új vezető kell az MSZP-nek
A sajtó nem kalapált mellé azzal, hogy arról írt: keményen bírálták Mesterházy Attilát a szocialista párt választmányi ülésén.
2014. április 14. 22:34

A sajtó nem kalapált mellé azzal, hogy arról írt: keményen bírálták Mesterházy Attilát a szocialista párt választmányi ülésén. Ezt mondta Fetser János orosházi MSZP-elnök. Az ülést követően Mesterházy azt mondta: javaslat sem érkezett a lemondására vonatkozóan. MSZP-s nyilatkozók szerint azonban Lendvai Ildikó, Kovács László, Szekeres Imre és Braun Róbert is Mesterházy lemondása mellett érvelt.

Nem mondott le Mesterházy Attila az MSZP elnökségéről, elmondása szerint a párt választmányától erre javaslat sem érkezett. Az Origo azonban mást írt: feszült, parázs hangulatú vitáról számoltak be névtelenül nyilatkozó szocialisták, megjegyezve, hogy szinte csak a Mesterházyhoz közel álló elnökségi tagok álltak ki az elnök mellett. A baloldali összeborulás listavezetője ugyan egy önkritikus beszédet mondott, de ezt követően az MSZP-s nyilatkozók szerint Lendvai Ildikó, Kovács László, Szekeres Imre és Braun Róbert is Mesterházy lemondása mellett érvelt. Az Origo szerint Fetser itt, a választmányi ülésen is keményen fogalmazott: egyenesen alkalmatlannak nevezte az elnököt. Mesterházy végül nem ajánlotta fel lemondását.

A köztévé Híradójának Ferencz Gábor, a párt sajtófőnöke azt mondta: az elhangzottakról kérdezzék meg a cikkben szereplő politikusokat. Braun nem cáfolta a leírtakban megjelenteket, és Fetser János orosházi elnök is úgy fogalmazott: „a sajtó nem kalapált mellé”. Később hozzátette, hogy a pártnak nem érdemes olyan elnökkel kísérletezni, aki „nem ugrik át a lécen, hanem mindig csak átszalad alatta”. Elmondta azt is, hogy szerinte komoly változásra van szükség, amelyhez új vezető kell és új országos elnökség.

A vidék azt üzente...

Fetser egyébként kritikus volt már a választmányi ülés előtt is. Orosháza korábbi szocialista polgármestere és parlamenti képviselője úgy fogalmazott: „a vidék azt üzente, hogy valamit elcsesztünk”. Fetser felidézte, hogy az 1998-as vereség után Horn Gyula lemondott az MSZP elnöki tisztségéről. Megjegyezte, hogy az európai szokásokat Mesterházy Attilának és Molnár Zsolt kampányfőnöknek is követnie kellene. „Ha egy csapat nyer, akkor együtt ünnepel mindenki, hogyha kiesik az NB1-ből, nem a játékosokat szokták elküldeni, hanem a vezetőket” – fogalmazott.

„Nem lehet félig Horn Gyulának lenni”

Braun Róbert az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfő este elárulta, hogy a választmányi ülésen annyit mondott Mesterházy Attilának, hogy példaképe, Horn Gyula 1998-ban felajánlotta lemondását és nem lehet csak félig Horn Gyulának lenni. A választási eredményben szerinte az első számú vezető felelőssége kiemelkedő. A szocialistáknak az a dolga, hogy a jobb szereplés reményében végigküzdjék a következő két választást. Ezen kívül tudatni kell a választókkal, hogy megértették az üzenetüket: szükség van a változásra. Változni is fognak.

Botka László, a választmány elnöke a testület ülése után azt mondta: tartalmi, politikai és szervezeti változásokra is szükség van az MSZP-ben. Arra készülnek, hogy október 5-én lesz az önkormányzati választás, ez után következhet a tisztújítás a szocialista pártban. A választmányi elnök pedig jelezte, ezzel ellentétes, a tisztújítás előrehozására irányuló javaslat nem volt. A Vasárnapi Híreknek viszont azt nyilatkozta Botka, ősszel arra készül, hogy ismét elnyerje Szeged polgármesteri címét, de szerinte ez nem azt jelenti, hogy nem vállal szerepet a szocialista párt irányításában.

Fuldokló párt

A pécsi, baranyai erős emberek szerint is mielőbbi változásra lenne szükségük – írja a Pécsma. A helyzetet jól jellemzi, hogy Komáromi Istvánt, akinek korábban Gyurcsány Ferencet és a pártvezetést bíráló mondatai miatt kellett mennie az MSZP-ből, most megkeresték, hogy térjen vissza. Puch László pedig azt mondta a lapnak, hogy a párt öregjei ugyan háttérbe vonultak, mindent a fiatalokra hagytak, nekik viszont sikerült újabb vereséget abszolválniuk, ami után azt várják, hogy az idehaza súlytalan májusi EP-választás még egyet nyom lefelé a fuldokló párton.

MNO - MTI
MTI Hírfelhasználó