Kósa: A baloldal egyszer sem tudott élni az esélyével
A baloldaliaknak azt üzenték a választók, hogy sem ők, sem a programjuk nem kell – mondta Kósa Lajos.
2014. április 13. 15:50

A Fidesz alelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában az európai parlamenti választások kapcsán azt mondta, abban bízik, hogy a magyar polgároktól olyan képviselők kapnak bizalmat, akik pillanatnyi politikai előnyök érdekében nem támadnak rá saját országukra. A debreceni polgármesteri széket országgyűlési képviselői mandátumra cserélő politikus a Simon-ügyről, az európai baloldalról és a kormány további négy évéről is beszélt.

„Butaság” a „kormányváltó összefogás” azon magyarázata, hogy azért nem ment el több állampolgár szavazni április 6-án, mert félt. Második alkalommal mondták nagy arányban a választók a baloldalnak, hogy „nem kérünk belőletek, nem kelletek, sem a politikátok, sem a programotok” – nyomatékosította Kósa Lajos.

A politikus megállapította: 2010-ben egy sokkal rosszabb állapotban lévő országot vett át a jelenlegi kormány, egy „szörnyű nyolcéves szocialista kormányzás után”, és nagyon kevesen hitték csak, hogy négy év múlva kétharmados támogatottságot kap majd a munka folytatásához. „Azóta hová jutottunk, (…) és miért ne higgyünk abban, hogy ezt lehet folytatni?” – tette fel a kérdést a leköszönő debreceni polgármester.

Rámutatott ugyanakkor, hogy bár a baloldal a rendszerváltás óta három alkalommal is kormányzott, de egyszer sem tudott élni az eséllyel, „mindig kudarcos, lúzerkormányzást valósított meg” és rosszabb helyzetbe került az ország, mint előtte volt. A Fidesz-kormányok ugyanakkor mindig éltek a lehetőséggel, ami azonban az emberek nélkül nem ment volna – emelte ki.

Elfogadhatatlan a kettős mérce

Kósa Lajos annak kapcsán, hogy míg José Manuel Barroso bizottsági elnök gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a választási győzelemhez, addig Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője egy megfigyelőcsoport létrehozását sürgette az Orbán-kormány monitoringozására hangsúlyozta, hogy „az a kettős mérce, amelyet az európai baloldal gyakorol, elfogadhatatlan és vissza kell utasítani”.

Debrecen fideszes polgármestere úgy vélte, az európai baloldalnak ez a fajta politikai krédója abból ered, hogy korábban az „embertelen és mélységesen antidemokratikus kommunista diktatúrával” alakított ki békés egymás mellett élést és politikát, miközben a kommunizmus több ember haláláért felel, mint a nácizmus. Leszögezte: a kettő egyformán elítélendő és mélységesen felháborító. Európában abban konszenzus van – folytatta, hogy a neonácikkal minden együttműködést el kell utasítani, ugyanakkor a radikális baloldallal szemben ez nincs meg – így az európai baloldal egész második világháború utáni szemlélete a kettős mércén alapul – állapította meg a Fidesz ügyvezető alelnöke. Hozzátette: amíg ezt nem tudják meghaladni, addig nem látják helyesen a világot.

A Fidesz alelnöke a műsorban kiért a közelgő európai parlamenti választásokra is. Álláspontja szerint az Európai Parlamentbe olyan magyar képviselők kellenek, akik pillanatnyi politikai előnyök érdekében nem támadnak rá a saját országukra. Az ugyanis „felháborító és elfogadhatatlan” – fogalmazott.

Nem vállal politikai felelősséget a baloldal

A politikus kérdésre reagálva beszélt a Simon-ügyről is. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy vannak bűnözők, Magyarország még jogállam, így a törvényalkotás vagy a kormány „nem vezényelhet elszámoltatás jellegű cselekményeket”, arra megfelelő szervezet az ügyészség, a bíróság és a rendőrség. Amennyiben azok munkájával nem elégedett a társadalom, akkor megfelelő szabályokat kell hozni, ugyanakkor „néhány bűnöző kedvéért nem kell az ország életét fenekestül felforgatni” – fogalmazott.

Álláspontja szerint hiba lenne azonban a politikai felelősséget a bíróságokon számon kérni. Úgy vélte, Zuschlag Jánost például hiába ítélte el jogosan a bíróság, a politikai felelősséget sem az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc, sem pedig az akkori államtitkár, Mesterházy Attila nem vállalta, pedig a hajdani Ifjúsági és Sportminisztériumba történtek az események. Kiemelte ugyanakkor, hogy a jobboldal „a maga módján értelmezi a politikai felelősséget”, ezért mondott le Schmitt Pál is, de „a szocialisták ütik be a legnagyobb szegeket a demokrácia koporsójába”, miközben arról, beszélnek, hogy gyengül a demokrácia Magyarországon – állapította meg.

Az egészség megőrzése a cél

Kósa Lajos kitért a kormány sporttámogatási rendszerére is, amely egy társadalompolitikai koncepció része – mondta, és a magyar társadalom egészségi állapotának megőrzése és a betegségek megelőzése céljából van szükség rá. Ezért volt szükség a dohányzás visszaszorítására, a „chipsadó” bevezetésére és „az élelmiszerek minőségével kapcsolatos harcra” is – mutatott rá. A magyar emberek egészségének megőrzése érdekében senki nem tett még annyit, mint a jelenlegi kormány – húzta alá a Fidesz alelnöke.

Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán Viktor: Idén és jövőre is folytatódni fog a háború
  Jelentés a két ülésszak közötti kormányzati döntésekről címmel napirend előtt felszólal az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök.
 • Az Orbán-kormány a legstabilabb az EU-ban
  A magyar kormány a legstabilabb politikailag az Európai Unióban – derül ki a Pantarhei elemző- és tanácsadó cég kutatásából. A felmérés eredményei arra mutatnak, hogy az EU-országok jelenlegi jobb- és balközép, sok pártból álló koalíciós kormányai a jelenlegi válságos politikai és gazdasági helyzetben nehezen tudnak túlélni egy teljes ciklust. A tanulmány szerint a 2024-es európai parlamenti választásokon a nemzeti, jobboldali, illetve baloldali populista pártok felemelkedése jöhet el.
 • Megkezdi az őszi ülésszakot a parlament
  A házelnök – a parlament honlapján olvasható – napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik.
MTI Hírfelhasználó