A győzteskompenzáció nem sért alkotmányos alapelvet
A Fidesz frakcióvezető-helyette szerint ugyanis egy szavazat nem hasznosul két helyen, ezért nem sért alkotmányos alapelvet.
2014. április 11. 23:03

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Duna Közbeszéd című műsorában elmondta, hogy több, mint ötszázezren tettek állampolgári esküt és nagyjából százhúszezer érvényes szavazatot adtak le határon túli területekről. Megjegyezte, hogy ugyan az érvényes szavazatok száma nem magas, de első alkalommal került sor rá, így a húsz százalékos eredményelenségi rész sem számít soknak. Kiemelte, hogy az ötszázezer főből nyolcvanezren rendelkeznek magyarországi lakhellyel, akik eleve nem is szavazhattak levélben, valamint a közel százezer gyermek számát is le kell vonni az ötszázezer főből.  A Fidesz frakcióvezető-helyettese sikernek minősítette a műsorban, hogy a magyarországi részvételhez hasonló arányú részvétel volt a határon túli területeken, majd hozzátette: kétségkívül bonyolultabb egy levélben történő szavazás, mint a személyes.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek a parlamentben, Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kérdés nincs ekkora jelentősége, szerinte ugyanis azoknál a törvényeknél, ahol a jelenlévők kétharmada szükséges, biztosítható lesz a kétharmados. Hozzátette, Magyarországon a mandátumok ötvenegy százalékával hatékonyan lehet kormányozni. A képviselő szerint a 15. egyéni választókerületen múlik a Fidesz kétharmada, amely Fideszes győzelem esetén lenne meg, amennyiben Kunhalmi Ágnes nyer abban a szavazókörzetben, 132 képviselőjük lesz a parlamentben. Megjegyezte: egy erősen baloldali szavazókör van még nyitva.

A „győzteskompenzáció” kapcsán Gulyás Gergely elmondta, olyan eset nincs, hogy egy szavazat két helyen hasznosul, ezért nem sért sem alkotmányos alapelvet, sem pedig a választójog egyenlőséget. Kiemelte, hogy a Fidesz teremtette meg annak a lehetőségét, hogy alkotmányjogi panasszal ilyen ügyekben az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, majd hozzátette: ha nincs kétharmad, akkor nincs jelentősége az ügynek.

Elmondta, hogy az előző választási rendszer aránytalanságait szüntette meg az átalakítás. Bár a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelenlegi választási rendszerben is vannak aránytalanságok, a Velencei Bizottság tizenöt százalékos kritériuma nem a két szélsőséghez, hanem a középhez mért kritérium. Kettő vagy három olyan választókerület van, ahol az eltérés nem tizenöt, hanem 15-20 százalék között van, azért mert olyan kis megyékről van szó, – az egyik Somogy a másik meg Tolna – ahol ha két mandátummal még nagyon lenne az eltérés – mondta Gulyás Gergely. Tehát az eddigi szabály betartásával, miszerint egyéni választókerület megyehatárt nem léphet át, nem lehet másképp kialakítani. Hozzátette, hogy minden választókerületi határmeghúzás politikai kérdés, ezért lehet rajta vitatkozni, de ennél arányosabbat nem lehet létrehozni.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Közbeszédben úgy fogalmazott: „az országgyűlés valamivel több, mint a fele a korábbi képviselői létszámnak, a korábbi 15-12-10 fős frakcióalakítási szabályhoz képest a mostani öt fő nagyvonalúnak minősül. Megjegyezte, számszerűen könnyebb ma frakciót alakítani. A kormány megalakulásának időpontjáról annyit mondott Gulyás Gergely, hogy legkorábban május közepén, de az is elképzelhető, hogy csak az EP választást követően valósulhat meg.

hirado.hu - Duna TV
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó