Gyurcsány hozta vagy vitte a szavazókat?
Lehet, hogy voltak a választásnak olyan technikai adottságai, amelyek nagyították a Fidesz többségét, de nem itt kell keresni a választ.
2014. április 9. 16:43

Lehet, hogy voltak a választásnak olyan technikai adottságai, amelyek nagyították a Fidesz többségét, de nem itt kell keresni a választ a baloldal április 6-i kudarcára. Az sem helyes, ha valaki Orbán Viktorban és Schiffer Andrásban vuduzható ellenséget keres – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke. A politikus szerint pártjának más politikát kell folytatnia, ha a Jobbikhoz elpártolt nem szélsőjobboldali és a Fidesznél maradt középosztálybeli szavazókat akar megnyerni.

Ért el célokat a kormányváltásért tevékenykedő Együtt-PM, de be kell vallani, hogy elégtelen volt az a politika, amit képviselt maga a párt, illetve az a választási szövetség, amelynek részese – mondta a 180 percben Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke.

A politikus szerint a baloldali összefogás kudarcában mindenkinek felelőssége van, a következményeket mindenkinek magának kell levonnia. Óvott attól, hogy az egyébként okkal bírálható választási rendszer hibáinak elemzése elvonja a figyelmet arról, hogy az ellenzék részéről politikai tartalom, személyi ajánlat és program tekintetében hiány volt, illetve ezek nem voltak megfelelőek. Lehet, hogy voltak a választásnak olyan technikai adottságai, amelyek nagyították a Fidesz többségét, de nem itt kell keresni a megoldást.

„Én ebben az ügyben nem leszek partner senkinek semmi olyan mozgásában, amely el akarja kendőzni ezeket a kérdéseket, csak nem szabad személyeskedni. Én magam is le fogom vonni magamra nézvést a következtetéseket. Biztos, mást, máshogyan kell politizálnom nekem is” – fogalmazta meg. A társelnök szerint jelenleg az Együtt-PM szövetség a leginkább elhatározott abban, hogy másképp kell politizálni, másképp kell belevágni a 2018-as választási felkészülésbe. Az biztos, hogy az EP-választási kampányban nem fognak kompromisszumot kötni, mint ahogy az is, hogy "visszamenőleg nem fognak köpködni".

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke vajon inkább hozta vagy vitte a szavazókat, Szigetvári Viktor azt válaszolta, nem tudja megmondani. Úgy véli, az aki ma erre a kérdésre válaszol, a véleményét mondja, miközben a tények alapján érdemes erről beszélgetni. Arra azonban emlékeztetett, hogy az Együtt-PM a baloldali összefogásról folytatott tárgyalásokon januárban azt hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferencnek nem kellene a lista élén lennie.

A politikus hozzátette: amíg ilyen a választási rendszer, mindig ki fogja kényszeríteni, hogy ellenzéki oldalon egy egyéni jelölt legyen a választókerületekben. Szigetvári Viktor szerint, ha az Együtt-PM idén külön indul, akkor rövid- és középtávon lehet, hogy többet érnek el, mint, ami most látszik, de számos általa tisztelt MSZP-s, DK-s és Együtt-PM-es egyéni jelölt győzelmét akadályozták volna meg, ez pedig még stabilabb fideszes többséghez vezetett volna. Ebben a választási rendszerben tehát az Együtt-PM számára a szövetségkötésnek nem volt alternatívája. A párt feladata most az, hogy érdemi alternatívát kínáljon a magyar balközép oldal kibontakozásának – fogalmazta meg. Szigetvári Viktor szerint a Jobbikhoz elpártolt nem szélsőjobboldali és a Fidesznél maradt középosztálybeli szavazók ügyében is más politikát kell képviselniük.

Azt is hangsúlyozta, az Együtt-PM-nek, illetve a baloldalnak most önmagával kell foglalkoznia, nem Orbán Viktorral és nem Schiffer Andrással, az ellenzéki szövetségtől távol maradó LMP társelnökével. Minden olyan útkeresés, amely ezekben a politikusokban próbál „vuduzható” ellenséget keresni, abban a szakaszban – a ciklus első felében –, amikor a balközépnek önmagát kell harcra késszé tennie, elvonja az erőforrást.

Szigetvári Viktor kijelentette, egyben fogják tartani az Együtt-PM pártszövetséget, frakciót azonban nem alakítanak, mert ha úgy döntött a nép, hogy négy képviselőjük jut be, akkor így kell politizálniuk. Pár millió forintért nem kötnek elvtelen kompromisszumot – mondta. Hangsúlyozta, pártjuk hosszú távú politizálásra készül, miután egyéves működés után bekerült az Országgyűlésbe. Két napja pedig megkezdték az aláírásgyűjtéseket az európai parlamenti választásokra, azon önállóan indulnak. Szigetvári Viktor szerint ez a voksolás remek lehetőség lesz a balközép választóinak arra, hogy "megnézzék Bajnai Gordont", próbáljanak a sokarcú pártszövetsége által kínált alternatívára szavazni. Hozzátette: ellentétben az EP-választással, az önkormányzati választáson nyilván összefognak majd azokkal, akikkel össze lehet.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó