A hitelminősítőknek már körmükre ég a hülyeség
Ideje végre visszatérniük normáikhoz, és visszatenni Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába - mondta Boros Imre.
2014. április 9. 11:52

Ideje végre visszatérniük normáikhoz, és visszatenni Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába. Ez persze nem lesz könnyű, mert annyi ideig mondták a valótlanságot, hogy a valóshoz most nagyon nehéz visszafordulniuk - mondta Boros Imre közgazdász a Ma Reggelben.

Folyamatosan nő az ipari termelés, februárban több mint 8 százalékos volt a bővülés az egy évvel korábbihoz képest a KSH előzetes adatai alapján. Ez három éve a legjobb adat. Éves összehasonlításban már a kilencedik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés. A bővülést elsősorban az autógyárak teljesítménye alapozta meg. Szakértők szerint a következő hónapokban is folytatódhat a kedvező tendencia. Ezt segíti, hogy az európai gazdaság is egyre jobb állapotba kerül.

A Híradónak nyilatkozó elemző szerint, ha tovább gyorsul az ipari termelés, az még a várakozásoknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményezhet az idén. Közben javította a magyar gazdasági növekedésre adott idei előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF legfrissebb előrejelzésében 2 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg korábban 1,3 százalékot várt. Az idei magyarországi inflációra vonatkozó előrejelzését az IMF jelentősen, 3-ról 0,9 százalékra csökkentette.

A szerdai Ma Reggelben nyilatkozó Boros Imre közgazdász úgy látja, a dolgok alapvetően jó irányba mennek, a gazdasági növekedés azon szektorai alapozódnak meg, amelyek ezt a bővülést tartóssá is teszik: nő a belső fogyasztás, és az euroatlanti térség labilis piacaival szemben ígéretesen fejlődnek az úgynevezett harmadik piacok, ahol komoly lehetőségeink vannak. A szakember nem tart attól, hogy a magyar növekedés törékeny lenne, mint mondta, minden helyzetre megvan gyógyszer, csak nem a mérget kell bevenni, ahogyan ezt a baloldali kormányok tették növekvő inflációval, eladósodással és a gazdaság romba döntésével.

Azt is látni, hogy az elemzők már egyértelműen kedvezőbben látják a magyar helyzetet, mint korábban, és a nemzetközi hitelminősítők is pedzegetik az ország stabilabb szekcióba sorolását. Boros szerint egyébként rég itt lenne az ideje, hogy a hitelminősítők, akiknek már „körmükre ég a hülyeség”, végre visszatérjenek normáikhoz, és visszategyék Magyarországot a befektetésre ajánlott kategóriába. Ez persze nem lesz könnyű, mert annyi ideig mondták a valótlanságot, hogy a valóshoz most nagyon nehéz visszafordulniuk - tette hozzá.

A lehetséges ukrajnai forgatókönyvről a szakember a szerdai Ma Reggelben azt mondta, az ország egyelőre két modell, az európai uniós és az orosz közt vergődik, miközben az IMF már ott ül a nyakán, és máris jönnek az „áldások”, a gázáremelés, a további megszorítások, és úgy tűnik, a következő 10-15 évben az valutaalap szorításában vergődik majd.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó