Nem határolódott el tegnap Szanyi Tibor a HVG.hu-nak hétfőn névtelenül nyilatkozó Együtt–PM-es politikus álláspontjától, aki Mesterházy Attilát és az MSZP-t hibáztatta a választási vereségért. A párt elnökségi tagja mindössze annyit fűzött a nyilatkozathoz: majd május 25-én (az európai parlamenti választáson, ahol külön indulnak az összefogás pártjai – a szerk.) kiderül, ki volt a felelős. Szanyi kitartott amellett, hogy kormányváltó hangulat van hazánkban – erről egyébként Mesterházy, a szocialisták elnöke is beszélt az ATV-ben –, és a váltás egyebek között azért maradt el, mert a választásra jogosultak negyven százaléka nem ment el szavazni. Eközben Lendvai Ildikó volt MSZP-elnöknek erős kételyei vannak a pártban lezajlott elitcsere kapcsán – erről tegnap az ATV-ben beszélt. Lendvai – akit éppen a Mesterházy-féle új pártvezetés szorított háttérbe, és a mostani választáson már nem is indult – úgy vélte, új arcok, új mozgalmak integrálásával lehet csak esélyük a szocialistáknak a talpra állásra. Közölte: vereségre játszani önveszélyes taktika. Hozzátette: „Bízom benne, hogy senki nem ilyen idióta.”

Burány Sándor szerint Mesterházy részéről hiba volt nem gratulálni Orbán Viktornak. A szocialista politikus azt mondta: bár a gratulációt Orbánék nem érdemelték meg, a Fidesz-szavazók azonban igen, ők ugyanis „nagyon sokan” válnak majd MSZP-szavazóvá, amint a Fideszből kiábrándultak. Azt állította: vasárnap kiderült, inkább a Fidesznek voltak rejtőzködő szavazói.

Kéri László is nekiment a szocialisták elnökének: „A fiatalembernek nem erőssége az önkritika, és nem hajlandó szembenézni azzal, hogy dicséretes dolog, hogy megállította a pártja szétesését, de hogy ő ebből versenyképes politikai erőt nem tudott tenni, ennek nem tudom, mi az oka, de a végeredményt látom” – kezdte a Mesterházy Attilának címzett bírálatát Kéri László hétfőn az ATV-ben. Úgy vélte, az MSZP elnöke nem volt megfelelő kihívója Orbán Viktornak.

A szerdai Nemzetben az egész cikket elolvashatja.