Kövér "nem sok jóra számít Gyurcsánytól"
Az Országgyűlés elnöke szerint a baloldalnak saját magában kell keresnie a választási kudarc okát.
2014. április 8. 18:06

Az Országgyűlés elnöke szerint a baloldalnak saját magában kell keresnie a választási kudarc okát. Kövér László a Lánchíd Rádió Kulissza című műsorában kedden felvételről sugárzott beszélgetésben azt mondta: nehéz négy évre számít, és a kétharmad egyfajta biztonságérzetet adna a kormányzó erőknek.

A házelnök arra a kérdésre, hogy a kormánypárti frakciószövetség nyerte meg vagy a baloldal veszítette el a választásokat, azt válaszolta: a Fidesz–KDNP nyerte meg, és a baloldalnak a kudarc okát saját magában kell keresnie, abban, hogy képtelen elszakadni az 1990-et megelőző stílusuktól, mentalitástól, bolsevista gondolkodásmódtól. Megjegyezte: ha van még egyáltalán esély a baloldal megújulására, azt „nem ez a garnitúra fogja megvalósítani”.

Ez eddig a második legnagyobb kormánypárti győzelem – állapította meg Kövér László. Arról, hogy 2010-hez képest mintegy 600 ezer szavazatot veszítettek, és Budapest fele a baloldali összefogásé lett, azt mondta: lehetett volna a győzelem szebb, és olyan, hogy csak egy választókerületben vagy egyben sem tud a baloldal győzni 2010-hez hasonlóan. Érdemes azonban figyelembe venni – folytatta –, hogy min ment keresztül az ország az elmúlt négy évben, és azt, hogy olyan döntéseket kellett meghozni, ami a társadalmi csoportok jogos vagy vélt érdekeit, szerzett jogait sértette. Ez óhatatlanul olyan feszültségeket generált a társadalomban, amelyek normális körülmények között elegendőek lettek volna az ellenzék számára, ha hiteles politikával áll elő, hogy a választók inkább mellette döntsenek. Mégsem ez történt, és ebben megítélése szerint benne van, hogy alapvetően jól kormányoztak – jegyezte meg az Országgyűlés elnöke, aki – bár voltak például stílusbeli hibák – alapvető problémát nem látott, és semmi olyat nem tudott felhozni, amire azt mondaná: ne folytatnák, és lehetetlen lenne továbbmenni a megkezdett úton.

"Figyelemelterelés, amit a baloldal csinál"

Megjegyezte: figyelemelterelés, amit a baloldal csinál, mintha a választókerületek átalakítása miatt szenvedtek volna súlyos vereséget, miközben listára is adtak le szavazatokat a polgárok. Kiemelte: korrekt, tisztességes a választójogi törvény. Nem lehet mindenki számára elfogadható, optimális és tökéletes választási szisztémát összeállítani, ragaszkodni kellett ahhoz is, hogy ne lépjék át a megyehatárokat – mutatott rá.

Kövér László kiemelte: nemcsak a baloldallal álltak szemben, ott volt az LMP és a Jobbik is, utóbbi százalékos arányban jelentősen javított korábbi eredményén. Szerinte a baloldal az elmúlt négy évben elmulasztotta a megújulást, az építkezés lehetőségét. Ezt azzal kellett volna kezdeniük, hogy „bűnvallást” tesznek és bocsánatot kérnek, nem feltétlenül a politikai ellenfelektől, még csak nem is azok szavazóitól, hanem azoktól, akiknek a legtöbbet ártottak, a saját baloldali híveiktől. A kormánypárti politikus szerint Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak alapvetően Gyurcsány Ferenc miatt kellett volna ezt megtenniük.

Arra a felvetésre, hogy fájt e, hogy nem gratuláltak a győzelemhez, úgy fogalmazott: nekik annyira hiányzik Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon elismerése, mint „kecskének a kés a torkába”. Egyáltalán nem fájt, viszont leleplező volt – tette hozzá. Szavai szerint a sokak által szélsőségesnek nevezett Jobbik mint ellenzéki párt tűrte a legelegánsabban a vereséget.

Nem sok jóra számít Gyurcsánytól

Az Országgyűlés elnöke a Mazsihisszel való kapcsolatot firtató felvetésre, azt mondta: nem tekinti hidegháborúsnak a kialakult helyzetet, még ha talán vannak a politikában is meg a szervezet oldalán is, akik ebben érdekeltek lennének. Nézetkülönbség van köztük, de nem kell, hogy mindenben egyetértsenek, ez eddig sem volt így és a jövőben sem lesz. Minél inkább távol tudja tartani magát a Mazsihisz a jövőben a politikától és attól a látszattól, hogy egy politikai oldal győzelmében érdekelt, annál inkább tudnak egymással hátsó szándékok és előítéletek nélkül beszélgetni – jelezte. Kitért arra: méltó módon kell megemlékezni a holokauszt hazai áldozatairól az évfordulón. Ugyanakkor állnia kell a német megszállás emlékművének is Budapesten – tette hozzá.

Kövér László azt mondta, nehéz négy évre számít, egyrészt kiderült, hogy Európa mint szolidaritási és értékközösség csak szólamokban létezik, és az az ország, amelyik nem képes a saját lábán megállni, nem biztos, hogy segítségre számíthat. A baloldali ellenzék szerinte látszólag egymással hadakozik majd, de folyamatosan a Fideszt fogja gáncsolni és támadni. Arról, hogy utcára vinnék a politikát, azt mondta: ismerve Gyurcsány Ferenc gátlástalanságát, nem sok jóra számít a részükről.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó