Jávor: Jobb eredményre számítottunk
Az Együtt-PM társelnöke szerint a vártnál gyengébb szereplés ellenére is szükség volt a baloldali együttműködésre.
2014. április 8. 11:06

Jobb eredményre számítottak, jobb eredmény reményében dolgoztak - így értékelte a baloldali összefogás teljesítményét az M1 reggeli műsorában az Együtt-PM társelnöke. Jávor Benedek felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz a választási rendszernek köszönhetően úgy tudott kétharmad közeli mandátumarányt produkálni, hogy 2010-hez képest elvesztettek nagyjából 600 ezer szavazót, a baloldali ellenzékre ezzel szemben 200 ezerrel többen voksoltak, mint négy évvel ezelőtt.

"Nem örömteli az eredmény, úgy tűnik, hogy a kormányváltó hangulatot nem sikerült szavazatokra váltani" - hangsúlyozta Jávor Benedek. Mint mondta, ez részben a kormánynak köszönhető, mert megpróbálták korlátozni a kampányt, de elismerte, hogy az ellenzék is követett el hibákat.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a Jobbik erősödése aggasztó jel. "A szélsőséges pártok előtörése általában szoros összefüggésben van a társadalmi különbségek növekedésével, a reménytelenség, a kilátástalanság erősödésével. Az elmúlt négy év kormányzása ebbe az irányba hatott, nőtt a szegénység, soha nem látott méretűvé váltak a jövedelmi különbségek, a fokozódó társadalmi feszültségek pedig a korábbinál is több embert löktek a Jobbik karjaiba" - magyarázta.

Hozzátette: ebben nemcsak a kormánynak, hanem az ellenzéknek is van felelőssége, és közös feladatuk, hogy változtassanak ezen a helyzeten, mert "Magyarország ebből biztosan nem tud profitálni".

A vártnál gyengébb szereplés ellenére az Együtt-PM társelnöke szerint szükség volt a baloldali ellenzéki együttműködésre, a parlamentben azonban már önálló politizálásra törekednek majd. Megjegyezte: nem szándékoznak "innen-onnan leigazolni olyan képviselőket, akik nem az Együtt-PM színeiben szereztek mandátumot".

M1-Ma Reggel
MTI Hírfelhasználó