Egy hajszálon függ a Fidesz kétharmada
Nem biztos még a kormánypárt kétharmados győzelme, melyhez a jelen állás szerint megvan a 133 mandátum.
2014. április 7. 13:32

Nem biztos még a kormánypárt kétharmados győzelme, melyhez a jelen állás szerint megvan a 133 mandátum. A sajtó nagy része Miskolc 2-es számú választókerületét és a Budapest XVIII. kerületét emeli ki, de időközben Budapest XV. kerülete megelőzte a borsodi megyeszékhelyet „billegésben”, előbbiben már csak 253 szavazat a különbség. Összességében nyolc helyen van a szavazatkülönbség ezer alatt, melyekből hat található a fővárosban. A vizsgált körzetek nagy részében közel kétezer szavazat még függőben van, amelyek csak napok múlva érkeznek be.

Mindössze 22 vokssal vezet a fideszes Kucsák László Budapest XVIII. kerületében a diplomabotrányba keveredett MSZP-s Kunhalmi Ágnes előtt a szavazatok 98,68 százalékos feldolgozottsága mellett, ami annyit tesz, hogy előbbi 20 104, míg utóbbi 20 082 voksot tudott begyűjteni. A választókerületben még kétezer szavazat vár megszámlálásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda délelőtti adataiból.

Időközben a második „legbillegőbb” választókerületté avanzsált a főváros XV. kerülete, ahol a szavazatok 98,79 százalékos feldolgozása mellett a kormánypárti László Tamás 253-mal vezet Móricz Eszter előtt. A Budapest 12-es számú választókerületében még 1793 szavazat vár feldolgozásra.

A sajtó Miskolc 2-es számú választókerületét emelte ki korábban, ahol hármas versenyfutás van. Jelen állás szerint – 98,92 százalék – a balliberálisok jelöltje, Varga László 14 372 voksot szerezve, 360-nal vezet a fideszes Sebestyén László előtt, aki 14 012 szavazatot gyűjtött, a jobbikos Pakusza Zoltán pedig 13 902 szavazattal, 470 szavazattal van lemaradva az első helytől. Itt még 2046 voksban reménykedhetnek az aspiránsok.

Ezen kívül is főleg fővárosi kerületekben lehetséges fordulat. Budapest VII. kerületében, az 5-ös számú szavazókörben a Gyurcsány-pártot erősítő Oláh Lajos vezet 98,52 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Rónaszékiné előtt 442 szavazattal, de itt még 3110 szavazat van függőben.

Billegő Budapest

A VIII. kerületben 98,82 százalékos feldolgozottság mellett a kormánypárti Vas Imre vezet 448 vokssal, míg 2498 szavazat vár feldolgozásra. A főváros 17-es számú választókerületében (XXI. kerület) a balliberális jelölt, Szabó Szabolcs 484 vokssal előzi meg a fideszes Németh Szilárdot úgy, hogy még 2002 szavazat vár számolásra. A X. kerületben az ellenzéki Burány Sándor 759 szavazattal vezet, 2135 számlálásra váró voks mellett (99 százalékos feldolgozottság).

A hetedik legbillegőbb gyöngyösi választási kerületben a fideszes Horváth László Dezső vezet a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor előtt 685 vokssal úgy, hogy még 2124 szavazat vár feldolgozásra.

------------------------------------------

Levél

A még fel nem dolgozott szavazatok a magyarországi lakcímmel rendelkező, de lakhelyüktől távol vagy külképviseleten szavazó állampolgárokból tevődik össze. Mindkét csoport a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy – nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében – nemzetiségi listás szavazólapon szavazhatott.

Miután az átjelentkezés és a külképviseleti szavazás voksai megérkeznek és azokat bekeverik a szavazókör szavazatai közé, a szavazatszámláló bizottságnak meg kell állapítani a szavazás szavazóköri eredményét, ez várhatóan szombaton történik. Az eredmény ellen azonban még jogorvoslattal lehet élni.

MNO - MTI
  • Csütörtökön kezdődik a fiatalok oltása
    Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.
  • Varga Mihály: Ösztönző fiskális hozzáállásra van szükség
    Segítő, ösztönző, támogató fiskális hozzáállásra van szükség 2023-ig; a kormány egyensúlyra törekszik, de 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz - hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Portfoliónak adott, hétfőn közölt interjújában, ahol azt is elmondta, nem lát túlfűtöttségi kockázatot a gazdaságban.
  • Nagy pofont adott a WHO a magyar baloldalnak
    Más uniós tagállamok is sorra kezdik el rendelni a keleti oltóanyagokat, sőt ma már egyes hazai baloldali politikusok is a magyar kormány sikeres járványkezeléséről beszélnek – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó