Nőtt a szlovák állampolgárságukat elvesztők száma
Az év eleje óta közel tizedével emelkedett azoknak a száma, akik a pozsonyi állampolgársági törvény alapján veszítették el szlovák állampolgárságukat.
2014. április 6. 17:38

Ez derült ki a pozsonyi belügyi tárca aktuális statisztikáiból.

A szlovák állampolgársági törvény jelenleg hatályos formáját - amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az aki egy másik országét felveszi - 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A törvény alapján - annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén április 4-ig - 769-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 48 felvidéki magyar.

A pozsonyi törvény rendelkezése alapján a szlovák állampolgárságukat elveszítők száma idén januárhoz képest - tehát közel három hónap alatt - mintegy tíz százalékkal nőtt. A legtöbb érintett - több mint háromszázan - a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el szlovák állampolgárságát.

A jogszabályt jelenleg is vizsgálja a szlovák alkotmánybíróság, a pozsonyi törvényhozás 30 képviselőjének 2011 szeptemberi keltezésű beadványa alapján. A beadvány aláírói azt kifogásolják, hogy a törvény nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. A képviselői beadványról idén január végén tárgyalt a kassai székhelyű taláros testület, amely a nyilvános tárgyaláson nem hirdetett döntést az ügyben, majd a döntéshozatalt, egy héttel később, meghatározatlan időre elnapolta.

A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a jogszabály módosítása már elkészült és várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. A jelzett módosítás tartalmi része egyelőre nem ismert, azt viszont a belügyi tárca közlése alapján tudni lehet, hogy a módosítás a szlovák állampolgárság megtartását, illetve annak esetleges visszaszerzését - egy másik ország állampolgárságának felvétele mellett - ahhoz a feltételhez kötné, hogy az érintett szlovák állampolgár állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felveszi. Ez annyit jelent, hogy a módosítás érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól már megfosztott vagy a jövőben magyar állampolgárságért folyamodó felvidéki magyarok túlnyomó többségének helyzetén.

MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó