Simon vallomást tett?
Saját kérésére tett vallomást pénteken Simon Gábor az ügyészségi nyomozók előtt; elmondta, soha nem volt bissau-guineai útlevele – se igazi, sem hamisított –, továbbá soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt – írta szombati számában a Népszava.
2014. április 5. 09:21

A volt politikus ügyvédje, Nagy István a lapnak elmondta: mivel Simon előzetes letartóztatásának egyik fő indoka az állítólagos útlevél volt, bizonyítási indítványokat tett ezzel kapcsolatban. Kérte, hogy az ügyészség nyilatkoztassa a MagNet Bank alkalmazottait, látták-e Simont a bankban, másrészt hogy a vádhatóság foglalja le a pénzintézet biztonsági kameráinak felvételeit bizonyítékként. Azt is kérte, hogy az ügyészség – ha valóban lefoglalták az útlevelet – mutassa azt be neki.

A lap a védőre hivatkozva azt írta: Simont pénteken nem gyanúsították meg újabb bűncselekménnyel, az elmúlt napok új híreiről – a további külföldi bankszámlák, Simon állítólagos fecsegése a fogdaügynöknek – pedig szó sem esett. Az ügyész kérdésére, hogy Magyarországon kívül más államnak állampolgára-e, más állam útlevelével rendelkezik-e, Simon nemmel felelt – írták.

Menekíti a vagyonát?

Simon volt MSZP-elnökhelyettes eltitkolt, több százmilliós bécsi számlán tartott vagyonáról február 4-én számolt be először a Magyar Nemzet. Simont március 10-én őrizetbe vették, jelenleg előzetes letartóztatásban van, csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás során derült fény a hamis afrikai útlevelekre, és a magyar bankban elhelyezett 75 millió forintra, ugyanakkor az időközben napvilágot látott információk szerint az MSZP bukott elnökhelyettesének már öt eltitkolt bankszámlára kellene magyarázatot adnia, melyeken százmilliós összegek voltak felhalmozva.

Közben az MNO értesülései szerint Simon feleségének ajándékozta a XVIII. kerületi Attila utcában lévő családi házát és a XII. kerületi Ágnes utcában levő luxusingatlanját is, így ha vagyonelkobzást rendelnek el a volt politikussal szemben, akkor ezek az ingatlanok nem szolgálhatnak a vagyonelkobzás fedezetéül.

Népszava, MNO
MTI Hírfelhasználó