Ausztria és Szlovénia a visegrádi négyek találkozóin
Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek (V4) találkozóin - jelentette be csütörtökön Ljubljanában Borut Pahor szlovén elnök, miután megbeszéléseket folytatott cseh kollégájával, Milos Zemannal.
2014. április 4. 12:06
A CTK cseh hírügynökség szerint Pahor jelezte: a Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia által alkotott országcsoport döntést hozott arról, hogy Ausztria és Szlovénia bevonásával tartott találkozókat fognak rendszeresen tartani. Zeman azt mondta, hogy a két országnak a meghívása a visegrádi csoportba hosszú ideig tartó tárgyalások eredménye - írta a CTK, emlékeztetve: a cseh államfő tavaly ősszel, ukrajnai látogatásán foglalt állást amellett, hogy a V4-országok fűzzék szorosabbra kapcsolataikat Ausztriával és Szlovéniával.

Zeman e forrás szerint azt is mondta csütörtökön, hogy egyes V4-országok ellenezték az országcsoport négyről hatra való bővítését. A CTK szerint a V4 csoport szakértői újabb elemzésükben javasolták a tagországok felső vezetésének, hogy bővítsék ki a visegrádi együttműködésben résztvevők számát.

Az STA szlovén hírügynökség a két államfő ljubljanai tanácskozásáról szóló tudósításában úgy fogalmaz: Zeman tájékoztatta Pahort a visegrádi csoport kibővítésének lehetőségéről, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a bővítést illető kezdeményezés nemrég látott napvilágot. A hírügynökség megjegyzi: Zeman ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mikor várható az említett bővítés.
MTI nyomán
  • A diktatúrák próbálták kiirtani a keresztény gyökereket
    Ferenc pápa: Az Európai Bizottság elrettentése a „karácsony” szótól anakronizmus volt. A diktatúrák próbálták felszámolni a kereszténységet a kontinens történetében.
  • Orbán Viktor: A baloldali blokk meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést
    Elsőként Jakab Péter a Jobbik elnöke intézte kérdéseit Orbán Viktor miniszterelnökhöz az azonnali kérdések órájában, a parlament előző héten indult ülésének ötödik, egyben hétfői zárónapján.
  • A Fidesz előnye továbbra is jelentős
    A Fidesz előnye továbbra is jelentős a baloldali kihívójával szemben: a kormánypárttal a teljes népesség 44, az ellenzéki közös listával 39 százaléka szimpatizál. Az ellenzék hátrányának egyik oka megosztottsága több kérdésben, például a koronavírus kapcsán. Míg az első és második oltással rendelkező fideszesek 84 százaléka szándékozik felvenni a harmadik oltást is, a baloldali szavazótáborban ez az arány csak 68 százalék.
MTI Hírfelhasználó