Orbán: Újra a főváros büszkesége lesz a Várkert Bazár
Újra a főváros egyik büszkesége lesz a Várkert Bazár, amely végre méltó régi híréhez és fényéhez - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a megújult épületegyüttes átadásán.
Utoljára frissítve: 2014. április 3. 11:55
2014. április 3. 11:42

A kormányfő szavai szerint a Várkert Bazár felújításával egy harminc éve éktelenkedő szégyenfoltot sikerült eltüntetni a magyar műemlékvédelem történetéből.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a mostani még csak az első üteme a felújításnak, a másodiknak augusztus 28-ra el kell készülnie, "aztán irány a palota teljes felújítása".

A Várkert Bazár története is azt mutatja, hogy ha van egységes cél és egységes akarat, akkor a magyarok lenyűgöző dolgokat tudnak létrehozni - fogalmazott a miniszterelnök az összegyűlt több száz érdeklődő és a meghívott vendégek, mások mellett kormánytagok, Kövér László házelnök és Tarlós István főpolgármester előtt.

Az épület történetéről szólva felidézte, hogy az utolsó koncertet 1984-ben tartották, "élőzenés temetést rendezve" Ybl Miklós alkotásának. Ezt követően évtizedekig semmi sem történt a Várkert Bazárral - folytatta -, "csak a romlás és az enyészet", sőt a rendszerváltás után "a privatizáció sötét felhője is beúszott a bazár fölé". Megjegyezte, hogy az építészeti kincs "elkótyavetyélésének" megakadályozása jelentős részben Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) I. kerületi polgármester munkája, aki mindig kiállt a műemléki felújítás mellett.

Neki és más közéleti személyiségeknek köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy külföldi befektetők 90 évre ingyen megkapják az épületet és bevásárlóközpontot hozzanak ott létre - mondta Orbán Viktor.

Felelevenítette, hogy három éve döntöttek a felújításról, és ezer nap elég volt arra, ami évtizedekig lehetetlennek tűnt: "ami 30 éven át pusztult, három év alatt újjáépült".

A miniszterelnök ismét hangoztatta: erős Budapest nélkül nincs erős Magyarország sem. "Ma már van erőnk megvalósítani olyan nagy célokat, amelyeket korábban évtizedeken át nem sikerült. Ma már van erőnk kiállni nemzeti érdekeinkért, és visszaszerezni azt, ami a miénk" - fogalmazott.

Szavait azzal zárta, reméli, hogy a felújítás, az épületegyüttes "feltámadása" után a Várkert Bazár pezsgő kulturális hely és új turistacélpont lesz.

A világörökség részét képező műemlék fejlesztésének első ütemében teljesen felújították a kétszáz éve született Ybl Miklós által tervezett részeket, kialakítottak egy összesen 2500 négyzetméteres kiállítóteret, valamint egy 900 négyzetméteres rendezvénytermet is.

Lezárult az egyik legnagyobb műemléki felújítás

Lezárult a diktatúra összeomlása óta eltelt időszak egyik legnagyobb műemléki felújítása, az 1883-ban épült és 1984 óta zárva tartó Várkert Bazár rekonstrukciója, amely Ybl Miklós 200. születésnapjára készült el és több mint 2000 négyzetméter kiállítási térrel gazdagítja a fővárost - mondta el L. Simon László, a beruházás kormánybiztosa csütörtökön, mielőtt Orbán Viktor miniszterelnök ünnepélyes keretek között átadta az épületet.

A kormánybiztos köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy nem hagyta veszni a műemléket, az Európai Uniónak a megújításhoz szükséges anyagi támogatásáért, az építőknek, restaurátoroknak és kivitelezőknek.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: ahol valaha Budapest egyik ékköveként a Várkert Bazár tündökölt, három évtizeden át csak romokat láthatott a közönség, azonban ezután tízezrek vehetik majd birtokba a megújult helyszínt.

MTI nyomán
  • Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását
    A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen. A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződő személyiségi jogát.
  • Baloldaliak is támogatják a kormány új intézkedéseit
    A kormányellenesek több mint kétharmada támogatja az Orbán Viktor által bejelentett intézkedéseket – derül ki a Real-PR 93 kutatásából. A 200 ezer forintos minimálbér bevezetésével értenek egyet a legtöbben a megkérdezettek közül, de a családi adó-visszatérítésnek is 80 százalékos a támogatottsága.
  • Orbán Viktor: Harminc éve szabadon
    A miniszterelnök a magyar függetlenség napja alkalmából elhangzott beszéde.
MTI Hírfelhasználó