Kobajasi Kenicsiro vezényli a MÁV Szimfonikusokat
A magyar zenei élet legendás alakja, Kobajasi Kenicsiro vezényletével lépnek színpadra a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémia nagytermében csütörtökön este.
2014. április 3. 09:29

A magyar zenei élet legendás alakja, Kobajasi Kenicsiro vezényletével lépnek színpadra a MÁV Szimfonikusok a Zeneakadémia nagytermében csütörtökön este abból az alkalomból, hogy a japán dirigens pontosan 40 évvel ezelőtt nyerte meg a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyét.

Kobajasi Kenicsiro idén tavasszal nagyszabású koncertsorozattal ünnepelte győzelmének évfordulóját: három hét leforgása alatt hét koncertet adott Magyarországon neves együttesekkel, köztük a Nemzeti Filharmonikusokkal és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együtteseivel. A sorozat gálakoncertjét a különleges barátságra való tekintettel a MÁV Szimfonikus Zenekar rendezi a Zeneakadémián - ez az együttes volt az első, amelyet a japán karmester a hazáján kívül vezényelt.

A hangverseny műsorán a szimfonikus irodalom három népszerű műve szerepel: Rossini A sevillai borbélyának nyitánya, valamint Kodály Galántai táncok című darabja és Berlioz Fantasztikus szimfóniája - olvasható a MÁV Szimfonikusok közleményében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel - a jegyek már több mint egy hónapja elkeltek - a koncert 10 órakor kezdődő főpróbája is nyilvános, 1000 forintos belépővel. A próbán a művekből csak részletek hangzanak majd el, de a japán dirigens tartalmas szórakozást ígér az érdeklődőknek.

Áder János köztársasági elnök március 27-én díszvacsorán fogadta Kobajasi Kenicsirót, a jubileum apropóján túl annak elismeréseképpen, hogy az elmúlt négy évtizedben jelentős tevékenységet fejtett ki a magyar zenei életben. A karmester akkor az MTI-nek felidézte, örök emlék marad számára, milyen szeretettel fogadták Magyarországon. "Semmilyen kulturális szakadékot nem éreztem, olyan szeretettel fogadtak a magyar zenészek" - fogalmazott.

Kobajasi Kenicsiro nemzetközi karrierje az 1974-es karmesterverseny megnyerésével vette kezdetét. A győzelem után Ferencsik János, az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok) legendás karmestere maga mellé vette asszisztensnek, 1987-től már Kobajasi a zenekar vezető karmestere, 1992-től pedig főzeneigazgatója egészen 1997-ig. Bár akkor távozott, az örökös elnök-karnagyi kinevezés egy életre a zenekarhoz és Magyarországhoz kötötte.

Az Állami Hangversenyzenekar mellett gyakran vezényelt más magyar zenekarokat is, különlegesen szívélyes viszony fűzte a MÁV Szimfonikusokhoz. A karmesterversenyt követően több tucat koncertet dirigált a zenekar különböző sorozataiban, többek között Japánban.

Kobajasi Kenicsiro Magyarországi tevékenységét 1986-ban Liszt Emlékéremmel, 1994-ben a Magyar Kultúráért Díjjal ismerték el, 1994-ben pedig a kormány a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta neki. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tiszteletbeli tanára, 2010 óta a Magyar Kultúra Követe.

Kobajasi jelenleg a Japán Filharmonikusok vezető karmestere, de rendszeresen vezényli többek között a Cseh Filharmonikusokat is, akikkel Beethoven teljes szimfóniasorozatának kiadásán dolgozik.

MTI nyomán
  • A magyarok mindig rendes feltámadásra várnak
    "Mi, magyarok mindig rendes feltámadásra várunk", ez pedig csak akkor van, ha saját erőnkből tudjuk elhárítani a fenyegető veszélyt vagy saját erőnkből tudunk változtatni a sorsunkon - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken az Országházban rendezett Petneházy történelmi konferencián.
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
MTI Hírfelhasználó