Orbán: Erős kormány, győztes ország
Erős kormány egyenlő győztes országgal - hangoztatta Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke hétfőn Baján tartott választási nagygyűlésén.
2014. március 31. 20:00

"Azt a munkát, amellyel megbíztak bennünket, elvégeztük" - állapította meg beszédében a pártelnök-miniszterelnök. Míg a baloldal 2010 előtt elvett egyhavi nyugdíjat, a mostani kormány visszaadta azt, ők "elvették a gyermekek után járó adókedvezményt, mi visszaadtuk, megduplázták a munkanélküliséget, mi létrehoztunk 250 ezer új munkahelyet, 15-ször emelték a rezsit, mi pedig most harmadik alkalommal csökkentjük" - sorolta, kijelentve, hogy erős kormány egyenlő győztes országgal.

Magyarországnak azonban még nagyon sok csatát kell megvívnia a következő négy évben, például a pénzvilággal, a monopóliumokkal, a kartellekkel, harcolnia kell a munkanélküliség ellen, a biztos időskorért, munkahelyeket kell teremteni, fejleszteni kell az iskolákat és meg kell fordítani a demográfiai hanyatlást - jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor szerint míg a baloldalon "az agresszivitás, az átkozódás és az eszeveszett gyűlölet járja", addig "nálunk sokkal inkább talán a józan ész, az építés, az összefogás, a tisztelet kultúrája, a haza szolgálata a meghatározó". "Az ő szenvedélyük a gyűlölködés, a miénk Magyarország" - mondta.
Kitért a Jobbiknak az Európai Unióval kapcsolatos álláspontjára is, hangsúlyozva, hogy bár az EU nem fenékig tejfel, hanem egy nehéz hely, ahol ki kell állni a magyar érdekekért, de "ez nem ok arra, hogy sutba vágjuk a józan észt".

Az EU-tagság fontos - jelentette ki, úgy jellemezve, hogy ha valaki nem ül ott az asztalnál, akkor ne lepődjön meg, ha felkerül az étlapra. "Az EU-ban csak akkor tudjuk megvédeni az érdekeinket, ha ott vagyunk" - tette egyértelművé.

A kormányfő felidézte, legutóbb júniusban járt Baján, a dunai árvíz idején, amelyet az elmúlt négy év legfontosabb eseményének nevezett, mert szerinte az visszaadta a magyarok önbecsülését.
"Hiszen ha egy ekkora árvizet (...) képesek vagyunk mederben tartani és megfékezni, akkor el tudunk bánni hosszabb távon is az ellenfeleinkkel. Meg tudjuk fékezni nemcsak az árvizet, hanem a pénzvilágot, a multikat, és azt is el tudjuk érni, hogy ne térhessenek vissza a szocialisták" - mondta.
Orbán Viktor emlékeztetett a tavalyi bajai videohamisítási ügyre, amelyben "az ellenfél megmutatta az oroszlánkörmeit", "olyasmit láthattunk, amire semmi szüksége az országnak".

Az önkormányzatok adósságának állami átvállalásáról szólva arról tájékoztatta hallgatóságát, hogy Bajától nyolcmilliárd forintnyi adósságot vettek át.
"Rengeteg dolgunk van még, de egy dolgot biztosan mondhatok: mi ott leszünk, ahol a munkát osztják. Arra szeretném önöket kérni, hogy önök is legyenek ott április 6-án, ahol a munkát el kell végezni" - biztatta a Szentháromság téren összegyűlt tömeget, körülbelül 1500 embert a Fidesz elnöke, aki szerint a kormányzó pártszövetség mostani, "nem lottón nyert" esélyessége azt jelenti, győzhetnek, ám magából az esélyből még nem lesz győzelem.

"Ma bennünket az a veszély fenyeget, hogy úgy járunk megint, mint 2002-ben" - jelentette ki akkori választási vereségükre utalva, azt kérve: "ne engedjük, hogy kiénekeljék a sajtot a szánkból".

Szavait azzal zárta, hogy ha négy év múlva újra eljöhet Bajára, elmondhatja, hogy Magyarország egy fényes korszakba lépett.

Zsigó: Az elmúlt négy évben rendbe tettük a város

Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlésiképviselő-jelöltje beszédében kifejtette: az elmúlt négy évben rendbe tették a város költségvetését, így a pénzügyek ma már stabilak.

"Nem fogom hagyni, hogy önös pártpolitikai érdekből tönkretegyék azt, amit közösen elértünk. Márpedig vannak, akik erre készülnek - titokban, a háttérbe húzódva, maguk előtt egy hölgyet reklámozva -, hogy visszatérjenek a hatalomba. Számukra nem a közös, hanem az egyéni érdek a fontos. (...) Átlátunk a szitán, felismerjük a hölgy mögött álló régi szocialistákat" - fogalmazott Zsigó Róbert baloldali ellenfelére, Teket Melindára utalva.
A bajai származású Bajnai Gordon volt miniszterelnöknek azt üzente: "ez nem az ő városa, hanem a mi közös otthonunk".

"Azt üzenjük Bajnai Gordonnak, hogy előbb adjon számot a Hajdú-Bét-ügyben tönkretett családoktól elvett pénzekről" - közölte a képviselőjelölt-polgármester, kijelentve: a baloldal nem érdemel újabb esélyt.

A tömegben sok nemzeti színű zászlót, piros-fehér-zöld lufit és - bajai mellett solti - helységnévtáblákat lehetett látni, a szervezők pedig Fidesz, illetve Szavazz! feliratú papírtáblákat is osztottak a résztvevőknek. A bajai volt a miniszterelnök egész héten tartó nagygyűléssorozatának első állomása.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A nemzetet békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni
  A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.
 • Nácizás
  A nácizó képviselő abban reménykedik, hogy a globális hatalmi átrendeződés lokális zavarosában halászva talán neki is akad majd valami „jutalomfalat” a „globális gazditól” – írja Bogár László.
 • Két válságot is sikeresen kezelt már a kormány
  Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ma az Országgyűlés gazdasági bizottságában „brutális látleletet” adott a kormányzásról. A baloldali képviselő szerint a kormány és a jegybank nem működik együtt, mert a Nemzeti Bank felszólítása ellenére a kormány a beruházásokat nem halasztotta el, ezért a válság örvényei durvábbak nálunk, mint a környező országokban.
MTI Hírfelhasználó