Rubovszky: A mentelmi bizottság elfogadta a jelentést
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága lezárta a maga részéről a Simon-ügyet, elfogadta az azzal kapcsolatos jelentést - jelentette be a bizottság KDNP-s elnöke a testület zárt ülése után hétfőn Budapesten újságíróknak.
2014. március 31. 14:00

Rubovszky György részletekbe nem bocsátkozott, mondván, a dokumentum akkor lesz nyilvános, ha azt elküldte az Országgyűlés elnökének.

Kérdésre válaszolva közölte, a jelentésben összegezték a bizottság által elvégzett munkát és megtették javaslataikat. Megismételte, találtak arra módot, hogy Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselővel visszafizetessék a számára képviselősége alatt kifizetett juttatásokat. Mint mondta, a bizottságot a vizsgálattal megbízó országgyűlési határozatban feltett kérdéseket megválaszolták.

A jelentésről az Országgyűlés dönt, annak elfogadásához kétharmados többség kell, de azt nem tudja megjósolni, hogy a következő parlamentben lesz-e egyetlen erőnek is ekkora többsége. Véleménye szerint a jelentés miatt nem fogják összehívni a jelenlegi Országgyűlést.
A jelentéstervezetet csütörtökön kézbesítették a bizottsági tagoknak. Hozzátette: volt, aki nem tudott személyesen megjelenni az ülésen, de telefonon vagy emailben jelezte, hogy egyetért a tervezettel.

Mint mondta, a jelenlévő képviselők közül volt olyan, aki a korábbi véleményét fenntartva ellenezte a dokumentumot, és ez a bizottsági jelentés elfogadásából is kiderül, de ez nem lesz nyilvános adat soha.

Beszámolt arról is, hogy volt két stilisztikai módosító indítvány, de ezeket nem fogadták el.

Rubovszky György a múlt heti bizottsági ülés után számolt be arról, hogy három jogcímen is visszakövetelhetők Simon Gábortól a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások. Az ezzel kapcsolatos szakvéleményt a bizottság felkérésére Pécsi Tudományegyetem készítette el.

A bizottság mostani és korábbi, az üggyel foglalkozó ülésein sem voltak jelen a szocialista képviselők.

Simon Gáborról, az MSZP volt elnökhelyetteséről február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. A később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók van. A legfrissebb sajtóhírek szerint a volt politikusnak - aki jelenleg előzetes letartóztatásban van - összesen öt eltitkolt számlája van több százmillió forintos forgalommal.

MTI nyomán
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Fegyelmezetten kell védekezni
  Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezik a koronavírus-járvánnyal szemben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • Nemzeti vállalkozásokkal erős a nemzetgazdaság
  Erős nemzeti vállalkozások nélkül nincs erős nemzetgazdaság - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Debrecenben, a V-Híd Építő Zrt. gépbemutatóval egybekötött születésnapi rendezvényén.
 • Nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani
  A szeptember 21-től kötelező, a maszkviselés kiterjesztésére hozott rendelkezések között nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani, hiszen szankcióval is jár azok be nem tartása - nyilatkozta az országos tisztifőorvos pénteken az MTI-nek.
MTI Hírfelhasználó