Parlamenti botrányok, büntetett képviselők! II.
Tüntetések folyamatosan. Földdel megrakott talicskát kapott a miniszterelnök. Tiltakozás lila szemfestéssel. Kipontozott kívánság! Újra félbeszakadt. Ötvenhárom képviselőt „jutalmazott” a Tisztelt Ház azonnal fizetendő pénzbírsággal. Voltak akiket többszörös is. Gyarapodhat még a fizetendő bírság.
2014. március 31. 09:43

Aranyszínű földdel megrakott talicskát kapott a miniszterelnök

 

Látványosan csatlakozott az új földtörvény elfogadása elleni tiltakozáshoz az LMP frakció átmeneti megszűnésével elfüggetlenedett három harcos amazonja az Országgyűlés június 21-i ülésén.

 

Lengyel Szilvia karcsú léptek után kecses mozdulattal egy kisméretű, aranyszínű földdel töltött talicskát tett a miniszterelnök elé az asztalra, Szél Bernadett és Osztolykán Ágnes pedig az ülés félbeszakításának szándékával molinót feszített ki az elnöki emelvénnyel szemben, a terem közepén: "Földrablás helyett földosztást!" felirattal.

 

Kövér László házelnök a tiszteletdíjuk jelentős összegű csökkentésére tett javaslatot, mivel „a plenáris ülésen kialakult rendkívüli helyzetben tanúsított magatartásukkal (molinó kifeszítése, megafon használata, stb.) súlyosan sértették Országgyűlés rendjét.”

 

Osztolykán Ágnes

az Országgyűlés rendjének súlyos megsértése

154.600  Ft.

230

56

0

2013.06.26.

Lengyel Szilvia

az Országgyűlés rendjének súlyos megsértése

131.410  Ft.

232

55

1

2013.06.26.

dr. Szél Bernadett

az Országgyűlés rendjének súlyos megsértése

131.410  Ft.

225

60

0

2013.06.26.

 

Orbánt gúnyolták

 

T. Ház július 4-i ülésén két korábbi pártjától elfüggetlenedett PM-politikus, Jávor Benedek és Szabó Tímea, Orbán Viktort gúnyoló felirattal feliratú,  "Nem akarunk olyan Európát (áthúzva),  Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával!” molinóval tündököltek.

 

Állították: a  miniszterelnök strasbourgi EP-vitában tett kijelentésére utaltak, miszerint „a magyarok nem olyan Európát akarnak, ahol a nagyobb a nagyobb visszaél az erejével, és a többség visszaél a hatalmával.”

 

A T. Ház  a tiszteletdíj csökkentésének összegére vonatkozó javaslat elfogadásakor figyelembe vette, hogy nevezett képviselőknek korábban nem volt fegyelmi ügyük.

 

Jávor Benedek

tiszteletdíj csökkentése

50. 000  Ft.

213

60

2

2013.08.26.

Szabó Tímea

tiszteletdíj csökkentése

50. 000  Ft.

216

60

1

2013.08.26.

 

Lila szemfestéssel…

 

A Gyurcsány-csapat (Demokratikus Koalíció) jeleseiként függetlenként jegyzett Vadai Ágnes és Szűcs Erika tiszteletdíját azért csökkentette a T. Ház, mert – a jegyzőkönyv szerint -  az Országgyűlés rendjét súlyosan sértőmagatartást tanúsítottak: a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozva az ülésteremben, végigjárták a páholyokat, az egyik szemük környékén monoklihoz hasonló lila szemfestéssel. Azt kifogásolták, hogy az élettársa bántalmazásával gyanúsított a Fideszből kitagadott a függetlenek közé átült Balogh József továbbra is képviselő maradhatott, holott Fülöpháza polgármesterének élettársa súlyos sérülésekkel került kórházba. Elmondása szerint a politikus részegen megverte. A képviselő ezt úgy magyarázta, hogy a nőre nem ő, hanem, miután belebotlott, a vak kutyája támadt rá.

 

Szűcs Erika

tiszteletdíj csökkentése

130. 000  Ft.

241

38

0

2013.11.11.

Vadai Ágnes

tiszteletdíj csökkentése

130. 000  Ft.

236

39

0

2013.11.11.

  

Kipontozott kívánság

 

A jegyzőkönyv szerint tény, ami tény: dr. Gaudi-Nagy Tamás az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság 2013. december 5-ei ülésén  kihívta a folyosóra Borbély Lénárdot a Fidesz képviselőjét, majd a véleményszabadság élharcosának tartva önmagát, azzal zárta a mondanivalóját, hogy "a k... anyádat, b... meg!"

 

Az Országgyűlés tekintélyét is  e kirívóan sértő kifejezés használata miatt lett  kevesebb dr. Gaudi-Nagy Tamás a tiszteletdíja.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás

Trágár viselkedés

166. 000  Ft.

228

3

1

2013.12.16.

 

"Kit védtek?”

 

Az évzáró rendkívüli ülésszakban a PM-es Szabó Rebekát és Scheiring Gábort büntette még szavazással is jóváhagyva  tiszteletdíj csökkentéssel a T. Ház.

 

"Kit védtek? Ne kamuzzatok tovább NAV-ügyben!" feliratú molinót vittek az ülésterem közepére, majd a karzatra.

 

Szabó Rebeka a házelnök indoklása szerint azért kapott nagyobb büntetést, mert hasonló magatartása miatt egyszer már szankcionálták.

 

Szabó Rebeka

tiszteletdíj csökkentése

131. 000  Ft.

229

35

1

2013.12.16.

Scheiring Gábor

tiszteletdíj csökkentése

50. 000  Ft.

232

34

1

2013.12.16.

 

Félbeszakadt…

 

Már az új esztendőnk február 6-i ülésnapján történt. Zárószavazáshoz érkezett a T. Ház. A kérdés az volt: elfogadja-e az Országgyűlés Magyarország kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti, a nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot?

 

Az LMP képviselőcsoportja név szerinti szavazást kezdeményezett. Már a B-vel kezdődő neveknél jártak, amikor  dr. Szél Bernadett a magasba emelt egy megafont, jelt adott  és megszólalt a sziréna. Dr. Schiffer András transzparenst emelt a magasba, amelyen a felirat: „Magyarország: Eladva és eladósítva”. Lengyel Szilvia is transzparenst emelt a magasba a következő felirattal: „Nem leszünk orosz atomgyarmat!”

 

Zaj, taps és fütty. Az ülést vezető elnök Jakab István csenget, újra és újra csenget,

 

- Felszólítom Schiffer András frakcióvezető urat, hogy a házszabály 49. § (4) bekezdése értelmében gondoskodjon arról, hogy a frakciója fejezze be az Országgyűlésben a rendzavarást.

 

Folyamatos a szirénázás. Dr. Schiffer András és Lengyel Szilvia továbbra is a magasba emelve tartják a transzparenseket.

 

Elnök: - Tisztelt Országgyűlés! Megkérem a terembiztos szolgálatot, szíveskedjen intézkedni a súlyos rendzavarás megszüntetéséért.

 

A terembiztos szolgálat munkatársa odalép dr. Szél Bernadetthez, majd dr. Schiffer Andráshoz. A szirénázás folytatódik. Dr. Schiffer András és Lengyel Szilvia továbbra is felemelve tartják a transzparenseket. Több képviselő felvételt készít róla  mobiltelefonjával. Ertsey Katalin a karzaton vezényel a megafonnal. Zeng-zúg a Ház.

 

Elnök: - Tisztelt Országgyűlés! Kérem, kérem..!

 

Rövid szünet. Dr. Szakács Imre egy pohár vizet önt a dr. Szél Bernadett megafonjába és az elhallgat. Ám találékonyan egy másikat vesz elő, és folytatja a szirénázást.

 

Elnök: - Tisztelt Országgyűlés! Megkérem képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek a helyüket elfoglalni. Az Országgyűlésről szóló törvény 49. §-a értelmében rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül az ülésnap hátralévő részéről történő kizárását kezdeményezem Schiffer András, Szél Bernadett, Ertsey Katalin és Lengyel Szilvia képviselőknek. Erről az Országgyűlés vita nélkül határoz. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy kizárja-e Schiffer András, Szél Bernadett, Lengyel Szilvia és Ertsey Katalin képviselőket az ülésnap hátralévő részéről. Kérem, szavazzanak!

 

- Tisztelt Országgyűlés! Schiffer András frakcióvezetőt, Szél Bernadett, Ertsey Katalin és Lengyel Szilvia képviselőket 212 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett a mai ülésnap hátralévő részeiről az Országgyűlés kizárta.  Most a házbizottság rendkívüli ülését összehívom, és 30 perc szünetet rendelek el.

 

 Egy hét múlva - (2014.02.13.) - Jakab István az Országgyűlés alelnöke felidézve a történetet,  kezdeményezte:

 

- Az Országgyűlésről szóló törvény 49 . § (4) bekezdésében foglalt jogkörömmel élve, tekintettel, arra hogy Ertsey Katalin, Lengyel Szilvia, dr. Schiffer András és dr. Szél Bernadett többszöri felszólítás ellenére sem függesztette fel az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást, és ennek eredményeképpen a plenáris ülést meg kellett szakítani, a tiszteletdíjuk maximális összegű csökkentését javaslom.

 

Javaslatát a Tisztelt Ház többsége elfogadta.  

 

dr . Schiffer András

Rendzavarás

258.955 Ft.

219

36

2

2014.02.13.

Ertsey Katalin

Rendzavarás

220.305 Ft.

225

34

0

2014.02.13.

dr. Szél Bernadett

Rendzavarás

173.925 Ft.

220

36

0

2014.02.13.

Lengyel Szilvia

Rendzavarás

150.735 Ft.

224

37

1

2014.02.13.

 

A „sértettek” bejelentetté: az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért.

 

Tüntetés

 

Az utolsó parlamenti ülésen (2014. február 13) történt. Rétvári Bencze közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár büszkén és ékesen ecsetelte az elmúlt esztendők sikereit, miközben a PM-hez tartozó négy független politikus, dr. Dorosz Dávid, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter látványosan bevonult a folyosóról. Az ülésterem közepéig meneteltek. Kilenc narancssárga léggömböt engednek a magasba. A nyakukba és a léggömbökre akasztott feliratok messziről olvasható üzenetekről szóltak. Többek között: "Földet a helyi gazdáknak!", "Tandíjmentesség" "Egymillió új munkahely", "Két hét alatt rendet teszünk", "Az adóbevallás söralátét méretű lesz!"

 

Mennyezetet verő zsivaj kísérte a tüntetést, szót sem lehetett hallani. Jakab István, az ülést vezető elnök csengetett, újra és újra csengetett.

 

- Felszólítom önöket az Országgyűlésről szóló törvény 49. § (1) bekezdése alapján, szíveskedjenek a kiabálást, zajongást befejezni. Egyben bejelentem: mivel nem lehet tudni, hogy a léggömbök milyen kockázatot jelentenek az itt ülő képviselők egészségére, az égők esetlegesen belobbanhatnak, büntetést fogok kezdeményezni.

 

Megtette.

 

dr. Dorosz Dávid

Trágár viselkedés

javasolt pénzbüntetés:

131 .410 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

Scheiring Gábor

Trágár viselkedés

javasolt pénzbüntetés:

131 .410 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

Szabó Rebeka

Trágár viselkedés

javasolt pénzbüntetés:

131 .410 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

Szilágyi Péter

Trágár viselkedés

javasolt pénzbüntetés:

131 .410 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

Szilágyi László

Trágár viselkedés

javasolt pénzbüntetés:

50.000 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

 

Szabó Rebeka: - A lufikkal és a rájuk írt feliratokkal a valóságra, a Fidesz "elszállt ígéreteire" utaltunk. Ez a fenyegetés pedig a véleményszabadság megsértése, természetesen fellebbezünk ellene.

 

Dönteni róla, már az újonnan alakult Országgyűlés feladata lesz.

 

Ebből is lehet még kifizetett bírság

 

Szintén az utolsó parlamenti ülésen (2014. február 13) hívta fel magára a figyelmet látványosan dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és dr. Lenhardt Balázs (független).

 

Gaudi-Nagy Tamás felszólalásában hangsúlyozta: 

 

- Sajnos a föld szabadrablása folyik. És miért van a termőföldnél szabadrablás? Azért, mert az európai uniós tagságunkból fakadóan szolgai módon végrehajtja sajnos a kormánykoalíció is, mint ahogy ezt megelőzően a hazaáruló csapat is végrehajtotta azt a diktátumot, hogy Magyarország adja fel a saját légterét, szüntesse meg a Szent Korona fennhatóságát a magyar termőföld felett.

 

- Ez a törvény egy nyilvánvalóan a Magyarországot gyarmatosító, kifosztó elit érdekeit szolgáló törvény. Ezen a gyalázatos földtörvényen, nem segít rajta az a módosítás sem, amellyel szemben a pulpitus elfoglalásával tiltakoztunk, megpróbáltuk megakadályozni, hogy elkövessék ezt a hazaárulást. Sajnos nem sikerült. Tehát azt tudom mondani innét, hogy szakítani kell ezzel az Európai Unióval, amely ebben a formájában arra kényszeríti Magyarországot, hogy adja föl a saját lételemét. Szembe kell szállni a gyarmatosítással. Ezért arra kérem minden honfitársamat vidéken, a fővárosban és a vidéki városokban: álljanak ellen, és távolítsák el azokat az embereket, azokat a jelképeket, amelyek gyalázzák a mi életünket.

 

A szónoklat végén dr.Gaudi-Nagy Tamás látványosan az elnöki pulpitus bal oldalán lévő, dr. Lenhardt Balázs pedig az elnöki pulpitus jobb oldalán lévő uniós zászlót kivitték az ülésteremből, majd a parlament Kossuth térre néző ablakán látványosan kidobták.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, távozóban még visszaüzent:

 

 - Éljen a szabadság! Éljen a haza! Eltávolítjuk a gyarmatosítás jelképét!

 

Jakab István, ülést vezető elnök: - Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt folytatjuk munkánkat bejelentem: az Országgyűlés tekintélyét súlyosan sértő magatartást tanúsított Gaudi-Nagy Tamás és Lenhardt Balázs, midőn eltávolították az ülésteremből az uniós zászlókat. Ezért felszólítottam a Terembiztos Szolgálatot, hogy pótlásuk érdekében haladéktalanul tegyenek lépéseket. Az ügy kivizsgálását követően pedig a szükséges intézkedésekre javaslatot teszek a Ház elnökének.

 

***

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás délutáni, ismét fellázad: tűrhetetlennek nevezi, hogy a zászlót, amely szerinte a gyarmatosítás szimbóluma, visszahozták az ülésterembe. Felszólalásának végén a szónoki emelvény mellett álló két európai uniós zászlóhoz lép, majd a zászlókkal a kezében az ülésterem kijárata felé indul.

 

Latorcai János, ülést vezető elnök:

 

- Kérem szépen, ne tegye, képviselő úr! Ne tegye, mert a parlament bármely részének, így az Európai Unió zászlajának eltávolítása a Ház méltóságának súlyos megsértését jelenti, és ennek megfelelően fogok eljárni.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás a Fidesz-frakció szélső sorai mellett állva meglengeti a két európai uniós zászlót:

 

- Éljen a szabadság, éljen a haza! Le a gyarmatosítással!

 

Elhagyja az üléstermet, kezében a zászlókkal. Leviszi a félemeletre,  és egy férfi WC-be hajítja.

 

Elnök: - Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr rendbontását az országgyűlési törvény 49. § (4) bekezdésébe ütköző cselekedetnek ítélem meg.  Mivel az Országgyűlés láthatóan nem határozatképes, így a döntést a levezető elnök, jelen esetben én hozom meg.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás visszatér: dr. Lenhardt Balázzsal az elnöki pulpitusnál lévő magyar zászlónál fényképezik egymást.

 

Elnök: - Tájékoztatom önöket, hogy Gaudi-Nagy Tamás képviselő urat ezennel kizárom a mai ülés hátralévő részében való részvételből. Tisztelettel arra kérem, hogy hagyja el az üléstermet.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás: - Amúgy is elmentem volna!

 

Kövér László öt nap múlva benyújtotta az Országgyűlésnek a tiszteletdíj csökkentését szorgalmazó indítványát.

 

Dr. Gaudi-Nagy Tamás

az Országgyűlés rendjének súlyos megsértése

javasolt pénzbüntetés:

166.195 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

Dr. Lenhardt Balázs

az Országgyűlés rendjének súlyos megsértése

javasolt pénzbüntetés:

50 .000 Ft.

Benyújtva:.

2014.02.18.

 

Szavazni róla, már erről is, az új parlament fog, - természetesen összetételétől függően.

Bartha Szabó József
MTI Hírfelhasználó