S&P: stabilizálódik a magyar gazdaság
Stabilra javította Magyarország „BB/B” szintű államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor’s.
2014. március 28. 08:45

Stabilra javította Magyarország „BB/B” szintű államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor’s. Javítottak a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésükön is. A hitelminősítő elemzése szerint fél évtized után elkezdődött a stabilizálódás.

A nemzetközi hitelminősítő ezzel levette napirendről a magyar szuverén osztályzat leminősítését. Az S&P péntek reggel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek „BB/B” osztályzatát, és javította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését is.

Nagyobb növekedést várnak

A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínűsít a magyar gazdaságban a 2014–2016-os időszakra a tavaly október óta érvényes, 1,3 százalékos éves növekedési átlaggal számoló eddigi prognózis helyett.

Fordulat fél évtized után

Fél évtizednyi, fogyasztási áldozatokkal járó folyamatos külső adósságleépítés után stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság – állapította meg a magyar adósbesorolás kilátásjavításához fűzött pénteki, londoni elemzésében a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye még mindig magas, de már csökken. Az S&P becslése szerint az így számolt külső finanszírozási szükséglet az idén a folyó fizetési mérleg bevételeinek 102 százaléka lesz a 2008-ban mért 135 százalék helyett.

Élénkülést várnak

A magyar gazdaság a Standard & Poor’s adatai szerint 2012 óta a hazai össztermék (GDP) 18,4 százalékának megfelelő nettó külső adósságot fizetett ki. Az ilyen gyors külső adósságleépítésnek megvolt az ára: 2013 második negyedével bezárólag a hazai kereslet nyolc egymás utáni negyedévben visszaesett, miközben 2008 és 2013 vége között a háztartási adósságállomány a GDP 5 százalékának megfelelő mértékben csökkent. Az S&P szerint ugyanakkor a magánszektorbeli hazai kereslet az idén már élénkülni fog.

Indokolt a javítás

Az utóbbi években mindhárom nagy hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott kategóriába süllyesztette Magyarország adósbesorolását. A változtatást makrogazdasági adatok egyre inkább indokolták. A hitelminősítői gyakorlatról Tóth Gergely, a BudaCash Brókerház elemzője beszélt még februárban a Lánchíd Rádióban.

Így látja a Fitch és a Moody’s

A Fitch Ratings 2012. december 20-án megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva döntését, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

Jelenleg a három nagy nemzetközi hitelminősítő közüla Moody’s Investors Service tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást a magyar osztályzatokra.

MNO - MTI