Holnap átadják a 4-es metrót
A sokszor kilátástalannak tűnő munka mostanra meghozta az eredményét, fogalmazott a főpolgármester a Kossuth Rádióban.
2014. március 27. 10:13
Kapcsolódó cikkeink
> Elindul a 4-es metró

Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: tudta, hogy a 4-es metró ügyből nem lehet átlagosan, csak jól vagy rosszul kijönni. A sokszor kilátástalannak tűnő munka mostanra mégis meghozta az eredményét.

Arra a kérdésre, miért ilyen hosszú ideig, ennyi pénzből és ennyi nehézség árán valósult meg a beruházás, a főpolgármester úgy válaszolt: nem akarja azt állítani, hogy mindenki, aki korábban vett részt a munkában mindent rosszul csinált, az azonban igaz, hogy a beruházás alapjaiban elhibázott volt. A megkötött szerződések tartalma is problémás, ügyetlenül és a városra nézve kedvezőtlenül fogadták el 2005-2006-ban, a legnagyobb hiba pedig az volt, hogy hosszú időn keresztül nem műszaki-gazdasági, hanem politikai-érzelmi kérdésként kezelték, s ez meghozta a negatív eredményét, tekintett vissza Tarlós István.

Jelenleg is zajlik néhány szerződés vizsgálata, s van egy 2008 óta húzódó választott bírósági eljárás az alagútfúró konzorcium és a város között, s egy második fordulós eljárás az Alstrom szerelvénygyártó céggel is, amelyben a szakértők egyöntetű véleménye szerint a város jól áll, tájékoztatott Tarlós István. Hozzátette: a szerződések korrekciójával több tízmillió forintot nyert vissza Budapest.

A főpolgármester bántónak tartja az ellendrukkerek elmúlt évekbeli megnyilvánulásait és sajtóhíreit, de úgy véli, ezeket az élet mostanra cáfolta. Tarlós István azt gondolja, úgy elegáns visszatekinteni, hogy: Demszky Gábor a Medgyessy-kormány idején elkezdte, a mostani városvezetés pedig az Orbán-kormány idején és segítségével nem kis nehézségek árán befejezte a gigaberuházást.

A közösségi közlekedés jövőbeni terveiről szólva a főpolgármester elmondta: a második, Bosnyák térig tartó szakasz megvalósítása egyelőre illuzórikus, erre sem tervek, sem anyagi forrás nincsen, az unióval sem folytak tárgyalások a támogatásáról. A délnyugati irányba, a Virágpiacig tartó meghosszabbítás műszakilag is indokoltabb lenne, „de ez sem a következő ciklus zenéje”. Ennél lényegesen sürgetőbb a 3-as metró felújítása, amelynek az állapota lassan kétségbeejtőnek nevezhető. Az 1970-ben elkezdett építkezést 1976-89 között több szakaszban adták át, és „soha senki egy szalmaszálat nem tett keresztbe a felújításáért, s néhány éven belül balesetveszélyes állapotok állhatnak elő”, fogalmazott Tarlós István hozzátéve, hogy a kéreg alatti kötöttpályás közlekedésben a 3-as metró felújítása lehet a legközelebbi lépés.

Kossuth Rádió, 180 perc
  • Vadászati expó: másfél millió fölött az összlátogatottság
    A központi helyszínen, a Hungexpon 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.
  • Álcivil szervezetek önkénye rombolja a jogállamot
    „Nem lehet a jogállamot jogellenes eszközökkel védeni, nem lehet az értékeket az értékek megsértésével védeni" - fogalmazott Varga Judit miniszter.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó