Rubovszky György megdöbbent Mesterházyn
Rubovszky György szerint megdöbbentő, hogy Mesterházy Attila kampányfogásnak tartja a mentelmi bizottság vizsgálatát Simon Gábor ügyében.
2014. március 23. 22:18

Rubovszky György szerint megdöbbentő, hogy Mesterházy Attila kampányfogásnak tartja a mentelmi bizottság vizsgálatát Simon Gábor ügyében. Az testület elnöke hozzátette, az Országgyűlés még február elején határozatban kérte a mentelmi bizottságot, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az MSZP korábbi elnökhelyettesének ügyével, aki két C-típusú nemzetbiztonsági átvizsgálás során is el tudta titkolni több száz millió forintos Ausztriában tartott vagyonát.

Február 13-án mondott le Simon Gábor a képviselői mandátumáról. Már aznap házkutatás volt nála. Az ügyészségi nyomozással párhuzamosan pedig elindult a mentelmi bizottság vizsgálata is. A testület többek között azt próbálja kideríteni, hogy a volt ellenzéki politikus eltitkolt százmilliói összefüggésben lehetnek-e korábbi párttisztségével illetve politikusi pályafutásával. Mivel az osztrák számlán évekig rejtegetett vagyont egyszer sem tüntette fel a képviselői vagyonnyilatkozataiban, ezért azt is vizsgálják, hogy jogosan vette-e fel képviselői fizetését és az a csaknem 40 millió forint visszafizettethető-e.

A bizottság ülésére minden alkalommal meghívták Simon Gábort, két héttel ezelőtt pedig már az MSZP elnökét, Mesterházy Attilát is, de ők nem mentek el, ugyanúgy ahogy a testület szocialista képviselői sem vesznek részt azóta a bizottság munkájában.

Mesterházy Attila február elején személyesen is beszélt volt helyettesével, méghozzá nem sokkal azelőtt, hogy Simon Gábor lemondott pártbeli tisztségeiről. A szocialisták elnökét emiatt a beszélgetés miatt hívta meg a mentelmi bizottság, de akkor nem ment el.

A mentelmi bizottság elnöke korábban azt mondta: Mesterházy Attila távolmaradása arra utal, hogy az MSZP elnöke falaz valakinek. Rubovszky György a bizottság hétfői ülésére ismét meghívta Mesterházy Attilát, ő azonban pár nappal ezelőtt a Híradónak azt mondta, most sem fog elmenni a testület ülésére, mert az egészet csak kampányfogásnak tartja.

Rubovszky György szerint megdöbbentő az MSZP elnökének nyilatkozata. Az országgyűlés ugyanis még február elején határozatban kérte a testületet, hogy vizsgálja ki Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes eltitkolt vagyonának ügyét. Ehhez azonban tudniuk kell, hogy miről beszélt Mesterházy Attila februárban Simon Gáborral és mire alapozza, hogy a pénz nem kötődik korábbi helyettese közéleti tevékenységéhez, hanem az azt megelőző életével kapcsolatos forrásfelhalmozásról van szó. "Azt szeretné megtudni a mentelmi bizottság, hogy milyen alapon mondta teljes meggyőződést mutatva azt a nyilatkozatát, hogy ehhez a pénzhez sem a politikának, sem az MSZP-nek semmi köze” – közölte Rubovszky György, a mentelmi bizottság elnöke.

A nemzetbiztonsági bizottság kedden foglalkozik a Simon üggyel, mivel kiderült, Simon Gábor a C típusú nemzetbiztonsági átvilágítása során kétszer is eltitkolta az osztrák számlán tartott százmilliókat.

A Fidesz szombaton közleményben tudatta: a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti tagjai kezdeményezik Mesterházy Attila bizottsági meghallgatását is. Mint írják: a szocialisták körüli hamis útlevél botrány példátlan bűncselekmény-sorozat, és súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. Egyúttal felhívták Mesterházy Attila figyelmét arra, hogy a törvény értelmében kötelessége lesz megjelenni a bizottság ülésén.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy honnan származik az MSZP volt elnökhelyettesének több százmilliós, titkos vagyona. A Magyar Nemzet szerint Simon Gábor azt vallotta: ő csak vagyonkezelője volt a pénznek, de azt nem árulta el, ki a valódi tulajdonos.

hirado.hu - M1 Hiradó
 • Újra kell tanulnunk a demokráciát
  A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
 • Karácsony Gergely lovasszobránál
  De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
 • Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
  Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.
 • A túlélés első szabálya
  Megszakad az az építkezés, ami Tarlós István nevéhez köthető. Karácsony győzelmi nyilatkozatainak voltak ugyan ígéretes részei, de jócskán ismételgette a tartalom nélküli, de érzelmeket felkorbácsoló szlogenjeit, például, hogy ezentúl zöld és szabad lesz a főváros.
 • Választási eredmények
  A vasárnapi önkormányzati választáson a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következő eredmények születtek.
MTI Hírfelhasználó