Tüntetők az ukrán flotta szevasztopoli főhadiszállásán
Felvonták az orosz nemzeti zászlót, és az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját az ukrán haditengerészet vezérkarának területén.
2014. március 19. 13:10

Tüntetők nyomultak be az ukrán haditengerészet vezérkarának területére szerdán Szevasztopolban, majd a helyszínre érkezett Alekszandr Vitko altengernagy, a Krímben állomásozó orosz hadiflotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat kezdjen - jelentette az orosz állami hírügynökség.

A behatolók az ukrán flottavezérkar területén felvonták az orosz nemzeti zászlót, valamint az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját.

Az épületnél reggel kezdődött egy néhány száz fős tüntetés - részben arcukat álarccal eltakaró résztvevőkkel -, majd a tüntetők behatoltak az épületbe, és a zászlók lecserélését követően elénekelték az orosz himnuszt. Az épület homlokzatára azt írták "Az ukrán haditengerészeti erők a fasizmus ellen vannak!" "Békét akarunk".

Lövés nem dördült el, erőszakos cselekményre az ITAR-TASZSZ jelentése szerint nem került sor. Az ukrán katonák elbarikádozták magukat.

Halálos áldozat is van

Előző nap egy ukrán katona meghalt, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. Az ostromban további két ukrán katona megsebesült. A támadók jelzés nélküli orosz katonai egyenruhát viseltek, automata fegyverekkel és mesterlövész karabélyíokkal voltak felfegyverkezve.

Március elején orosz csapatok vették ellenőrzésük alá az Ukrajnához tartozó Krímet, megszálltak néhány katonai objektumot, blokád alá helyezték az ukrán fegyveres erők laktanyáit és nyomást gyakoroltak az ukrán katonákra, hogy adják le fegyvereiket és álljanak át. Ezt követően sietősen népszavazást írtak ki március 16-ra a terület hovatartozásáról.

A Nyugat és Ukrajna szerint törvénytelen vasárnapi referendumot követően Moszkvában kedden aláírták a megállapodást a csak Oroszország által elismert Krím Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió még hétfőn szankciókról hozott határozatokat Oroszország ellen, és ennek keretében vízumkorlátozásokat rendeltek vezető tisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, és befagyasztották külföldön lévő bankszámláikat.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák: Európa célja az energiafüggetlenség
  Az európai energiafüggetlenség mielőbbi megvalósítása, a béke, Európa és a nyugati szövetségi rendszerek közösségi erejének megőrzése a cél - mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Arraiolos-csoport találkozóját követő sajtótájékoztatón csütörtökön Máltán.
 • Aradi vértanúk - Megemlékezés Aradon
  Bécs bosszújaként 173 éve végezték ki Aradon a magyar szabadságharc hőseit, a tizenhárom vértanút. Október hatodikán gyászanpon idézi fel emléküket a nemzet.
 • Az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója Prágában
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában .
MTI Hírfelhasználó