Tüntetők az ukrán flotta szevasztopoli főhadiszállásán
Felvonták az orosz nemzeti zászlót, és az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját az ukrán haditengerészet vezérkarának területén.
2014. március 19. 13:10

Tüntetők nyomultak be az ukrán haditengerészet vezérkarának területére szerdán Szevasztopolban, majd a helyszínre érkezett Alekszandr Vitko altengernagy, a Krímben állomásozó orosz hadiflotta parancsnoka, hogy tárgyalásokat kezdjen - jelentette az orosz állami hírügynökség.

A behatolók az ukrán flottavezérkar területén felvonták az orosz nemzeti zászlót, valamint az orosz haditengerészet andráskeresztes lobogóját.

Az épületnél reggel kezdődött egy néhány száz fős tüntetés - részben arcukat álarccal eltakaró résztvevőkkel -, majd a tüntetők behatoltak az épületbe, és a zászlók lecserélését követően elénekelték az orosz himnuszt. Az épület homlokzatára azt írták "Az ukrán haditengerészeti erők a fasizmus ellen vannak!" "Békét akarunk".

Lövés nem dördült el, erőszakos cselekményre az ITAR-TASZSZ jelentése szerint nem került sor. Az ukrán katonák elbarikádozták magukat.

Halálos áldozat is van

Előző nap egy ukrán katona meghalt, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. Az ostromban további két ukrán katona megsebesült. A támadók jelzés nélküli orosz katonai egyenruhát viseltek, automata fegyverekkel és mesterlövész karabélyíokkal voltak felfegyverkezve.

Március elején orosz csapatok vették ellenőrzésük alá az Ukrajnához tartozó Krímet, megszálltak néhány katonai objektumot, blokád alá helyezték az ukrán fegyveres erők laktanyáit és nyomást gyakoroltak az ukrán katonákra, hogy adják le fegyvereiket és álljanak át. Ezt követően sietősen népszavazást írtak ki március 16-ra a terület hovatartozásáról.

A Nyugat és Ukrajna szerint törvénytelen vasárnapi referendumot követően Moszkvában kedden aláírták a megállapodást a csak Oroszország által elismert Krím Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió még hétfőn szankciókról hozott határozatokat Oroszország ellen, és ennek keretében vízumkorlátozásokat rendeltek vezető tisztviselőkkel és képviselőkkel szemben, és befagyasztották külföldön lévő bankszámláikat.

MTI nyomán
  • A jogállamra támadna a szélsőbal
    Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
  • A kormány nemzetben gondolkodik
    A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó