Sikerült teljesíteni a vállalt kötelezettségeket
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc céljainak beteljesítéséről beszélt az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán, a március 15-i ünnepségen.
2014. március 15. 22:21

Hamarosan ismét választás előtt állunk, és döntenünk kell arról, hogy az 1848-as forradalom hetedik nemzedéke, azaz mi, mai magyarok a 21. században beteljesítjük-e a szabadságharc céljait – mondta Kövér László.

A házelnök több száz fős ünneplő tömeg előtt, a Március 15-e téren hozzátette: döntenünk kell arról, hogy „…a haza folytassa a megkezdett útját, haladjon és ne álljon, ne forduljon vissza. Döntenünk kell arról, hogy Magyarország ura maradjon önmagának, és a magyar emberek ne válhassanak ismét idegen célok eszközévé” – hangsúlyozta Kövér László.

Elindult a változás

1848 tavaszán a szabadság eszméje országról országra haladva egyszer s mindenkorra megváltoztatott mindent. Március 15-én aztán Magyarországon is visszafordíthatatlanul elindult a változás: az ország polgári állammá vált, amely előtt hatalmas távlatok nyíltak meg – mondta a házelnök.

Hozzátette: Magyarország elkezdett ura lenni önmagának. Ez az a történelmi tapasztalat, ez az a közösségi képesség, ami egy államalkotó nemzet életében a vereséget győzelemmé, a megaláztatást dicsőséggé, a rabságot szabadsággá tudja változtatni. Vérbefojtása ellenére ezért örök győztes a magyarok 1848–49-es forradalma, ez adott és ad erőt, és követendő eszményt a magyarok 20. és 21. századi küzdelmeihez is – jegyezte meg.

Úgy vélte, Európát ma is aggasztó válságok sújtják: a gazdasági, pénzügyi válság mellett népesedési válság, erkölcsi válság, a demokrácia működési zavarai, és az Európai Uniót megalapozó értékek mellőzése miatt létrejött hitelességi válság gyötri az európai politikát, keseríti az európai országok mindennapjait.

A 2008-ban kirobbant gazdasági válsággal összefüggésben Kövér László kijelentette: „a magyar állam rendszerváltozást megelőző tudatos eladósítását 2002 és 2010 között az abban érdekeltek szinte a végletekig súlyosbították, ráadásul eladósították az önkormányzatokat, és a devizahitelek csapdájába csalták a magyar családokat is”.

Szembefordították a nemzetet az állammal

„2004. december 5-én a magyar államot szembefordították a magyar nemzettel, 2006. október 23-án vérbe és könnybe, szégyenbe fojtották az 1956-os forradalmunk ötvenedik évfordulóját” – emelte ki Kövér László.

A magyar állam teljes intézményrendszere, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok éppúgy, mint az iskolarendszer, a nyugdíjrendszer, az államigazgatás és az igazságszolgáltatás a szétesés, a leépülés, a működésképtelenség irányába sodródott – fűzte hozzá.

A Fidesz–KDNP-kormány intézkedései közül Kövér László kiemelte, hogy „Magyarország új alaptörvényének elfogadásával keretet teremtettünk a magyar állam újjáépítésének és a nemzeti összetartozás megerősítésének”. Az ország gazdasága a korábbi zuhanás után növekedési pályára állt, a nyomasztó adósságokat sikerült mérsékelni, a pénzügyeket rendbe tenni. A nemzetközi együttműködésekben vállalt minden kötelezettséget sikerült teljesíteni, az állami intézményrendszer ésszerű átalakítása megkezdődött, a magyar gazdasági megoldások több vonatkozásban is nemzetközi példaként szolgálnak – sorolta az eredményeket az Országgyűlés elnöke.

Az ünnepségen pápai iskolák, színművészeti társulatok mutattak be irodalmi műsort.

Fel kell vállalni nemzeti ügyeket

1848–49 történelmi hagyománya, az ősök kitartása nekünk is erőt ad – hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Karcagon, a március 15-i ünnepségen. Az önkormányzat által az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Fazekas Sándor kiemelte: a cselekvésben a magyarság a jövőben is számíthat a kunokra, és az olyan összetartó közösségekre, amelyek nélkül egyetlen nemzet sem maradhat fenn.

A 166 évvel ezelőtt történtek arra is jó például szolgálnak, hogy „fel kell vállalni nemzeti ügyeinket, nekünk kell eljárni dolgainkban, nem számíthatunk másokra”; ha a magyarság nem volt elég kitartó, mindig óriási veszteségek érték – mondta a politikus.

MNO - MTI
  • Kövér László fogadta a Bundesrat elnökét
    Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a meghívására hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Christine Schwarz-Fuchst az osztrák Szövetségi Tanács (Bundesrat) elnökét pénteken.
  • Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
  • A Barátság kőolajvezetéket fenyegeti a szélsőség
    Ha valami történne a Barátság kőolajvezetékkel, annak nagyon súlyos következményei lennének, nemcsak a magyarországi, hanem az egész régió olajellátására, és Ukrajnára is - mondta Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó