Malajzia szerint eltérítették az eltűnt gépet
Malajziai szakértők szerint a Malaysia Airlines MH370-es járatát eltérítette valaki, aki repülési tapasztalatokkal rendelkezett. Az indíték egyelőre nem ismert.
2014. március 15. 09:48

Malajziai szakértők szerint a Malaysia Airlines MH370-es járatát elétrítette valaki, aki repülési tapasztalatokkal rendelkezett. Az indíték egyelőre nem ismert. A The New York Times egy hete eltűnt malajziai repülőgép több alkalommal is nagy mértékben megváltoztatta a repülési magasságát és útirányát, miután megszűnt vele a légi irányítás radarkapcsolata.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az egy hete eltűnt maláj utasszállító repülőgépet eltérítette az egyik pilóta vagy valaki más, aki repülési tapasztalatokkal rendelkezett - közölte egy név nélkül nyilatkozó malajziai kormányzati illetékes szombaton.
A nyomozásban részt vevő illető azt mondta, hogy az indítékot nem ismerik, mint ahogy azt sem, hogy hová vitték a Malaysia Airlines MH370-es járatát, fedélzetén 239 személlyel. Nem tudnak arról sem, hogy bárkinek bármilyen követelése lenne a géppel kapcsolatban - tette hozzá.

A sajtó tájékoztatására fel nem hatalmazott illető kijelentette: ez már nem elméleti feltevés, hanem végkövetkeztetés. Ezzel utalt arra is, hogy a nyomozók kizárják a műszaki hibát vagy valamely pilóta hibázását a repülés során. A szóban forgó végkövetkeztetésre azokból a jelekből jutottak, hogy a gép általi kommunikációt valaki szándékosan kikapcsolta, valamint hogy a gépet úgy irányították - változtatták irányát, magasságát -, hogy a radarok lehetőleg ne tudják követni.

A malajziai hatóságok bejelentették, hogy sürgősen feltérképezik a pilóták, a 10 fős személyzet és mind a 227 utas hátterét.

Az indiai haditengerészet mintegy tíz hajója, felderítő repülőgépe és helikoptere már harmadnapja kutatja az Andamán-tenger szigeteit a malajziai gép után, de sikertelenül - közölte szombaton az indiai parti őrség egy magas rangú tisztségviselője. A kutatást szombaton kiterjesztették a Bengáli-öbölre is, amit a malajziai hatóságok javasoltak az előző nap - tette hozzá.

Malajzia: a gép még hét órával a felszállás után is adott jelet

Az eltűnt malajziai repülőgép általi kommunikációt szándékosan kikapcsolták, és a gépről az utolsó jel több mint hét órával a felszállása után érkezett, ami azt jelenti, hogy a jármű akár az Indiai-óceán déli részéig vagy Közép-Ázsiáig is eljuthatott - jelentette ki a malajziai miniszterelnök szombati sajtóértekezletén.

Najib Razak bejelentése megerősíti a korábbi napok találgatását, miszerint a gépet nem baleset érte. Ebből következőleg a nyomozók mostantól arra koncentrálnak, hogy ki vehette át a gép feletti ellenőrzést, és milyen célból. A kutatási területet pedig óriásira terjesztik ki. "A gép utáni kutatás egy új szakaszba ért" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy a gépeltérítés nem az egyetlen eshetőség, amelyet vizsgálnak.

The New York Times: több magasság- és irányváltás is volt

A The New York Times című amerikai lap értesülései szerint a fedélzetén 239 emberrel egy hete eltűnt malajziai repülőgép több alkalommal is nagy mértékben megváltoztatta a repülési magasságát és útirányát, miután megszűnt vele a légi irányítás radarkapcsolata.

A vizsgálatokból és amerikai forrásokból származó értesülés szerint a gép, nem sokkal azután, hogy eltűnt, hirtelen fordulatot tett nyugati irányba, és 45 ezer láb (13 725 méter) magasságba emelkedett, ami jóval több, mint a Boeing 777-200 típusú gépeknek megengedett magasság.

A gép később több szakaszban 23 000 lábra (7000 méter) ereszkedett, ami viszont alacsonyabban van, mint a szokásos utazó magasság. A jármű ekkor Penang maláj sziget felé közeledett. Amint odaért, ismét irányt változtatott és északnyugatnak haladt, a Malaka-szoros és az Indiai-óceán felé.

A katonai radarok utolsó adatai azt mutatják, hogy 29 500 láb (9000 méter) magasságban, Penangtól 200 mérföldre (370 kilométer) északnyugatra járt, és az Andamán-szigetek felé repült.

Elemzik azt a hajtóművekből származó, automatikusan közvetített adatot is, amely szerint a gép egy alkalommal 40 ezer lábnyit (12 200 méter) süllyedt egyetlen perc alatt. A kutatók ezt nem tartják korrektnek, mert ilyen nagy ereszkedéshez szerintük több idő kell. 

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó