Két maszkos felgyújtotta a vereckei emlékművet
Két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.
2014. március 11. 17:40

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökhelyettese, a Kárpátalja megyei tanács elnökének első helyettese az MTI-nek kedden elmondta: a vereckei emlékmű felgyújtását a tavaly felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek visszanézésekor vették észre a KMKSZ ungvári központi irodájának munkatársai.

Közölte, a felvételeken látható, amint hétfő este, budapesti idő szerint 21 órakor két, maszkot viselő ember kannákkal felmászik az emlékmű tetejére, és folyadékot locsol a felületére. Az is megfigyelhető, amint az egyik elkövető már a földön lelocsolja az emlékmű középpontjában álló oltárkövet, és meggyújtja a folyadékot.

Brenzovics közölte: a Vereckei-hágó közelében található Verebes község polgármestere – a KMKSZ kérésére – helyszíni szemlét tartott az emlékműnél kedd délben, és elmondta, hogy megrongálódott az oltárkő, és korom borítja az emlékmű felületét.

------------------------------------------------

Nemzetpolitikai államtitkárság: megdöbbentő a vereckei honfoglalási emlékművet ért újabb rongálás

Ezt az államtitkárság kedden közölte az MTI-vel arra reagálva, hogy ismeretlenek előző este felgyújtották a Vereckei-hágón emelt emlékművet.

Mint írták, felháborítónak és méltatlannak tartják, hogy amíg Ukrajna a válság leküzdéséért és a demokratizálódásért küzd, egyesek a rendkívül feszült helyzetben megpróbálnak nemzetiségi feszültséget szítani azzal, hogy megrongálják a vereckei honfoglalási emlékművet.

"Magyarország többször is kiállt a Ukrajna demokratizálódása mellett és támogatja az Európai Unióval kötendő társulási szerződés mihamarabbi aláírását." - rögzítették, hozzátéve: ezért értetlenül állnak az előtt, hogy ukrán szélsőségesek megpróbálják a két ország közötti jó viszonyt cselekedetükkel aláásni.

Kiemelték: fontosnak tartják, hogy hasonló események ne történhessenek meg egy olyan országban, amelynek célja, hogy közelebb kerüljön az Európai Unióhoz és ezáltal az európai normákhoz. Ehhez azonban rendkívül fontos lenne, hogy hasonlóan szélsőséges megnyilvánulásokra ne kerülhessen sor - szögezték le.

Ezért határozottan elvárják az új ukrán hatalmi és rendvédelmi szervek vezetőitől, hogy tegyenek meg mindent a magyarság alkotmányos jogainak biztosítása, a nemzetiségi feszültséget szító provokációk megfékezése, a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorítása és a tettesek mihamarabbi kézre kerítése érdekében - zárul az állásfoglalás.

Hétfő este két ismeretlen elkövető gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet.

 

MNO - MTI
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
MTI Hírfelhasználó