Igénylisták Zuschlagnak
Gyurcsány Ferenc „egy pofátlanul nagy összeget” ajánlott föl Zuschlag Jánosnak 2004-ben, hogy hagyja el az országot – olvasható a Zuschlagról szóló könyvben. A kötetből kiderül: sportminiszterként Gyurcsány is átnézte a döntési listákat, sőt a komolyabb pályázatoknál ő adott útbaigazítást. Zuschlag szerint „Gyurcsány megmaradt igazi vidéki tuskónak”.
2014. március 11. 08:07

Gyurcsány Ferenc is tudott azokról a pályázati visszaélésekről, amelyek miatt Zuschlag Jánost elítélték – derül ki a volt politikusról szóló Pártházból börtönbe című, hétfőn megjelent könyvből. A volt szocialista politikus beszámolója szerint a döntési listákat Gyurcsány Ferenc és a kabinetje is átnézte, ráadásul a komolyabb pályázatoknál maga határozta meg a tennivalókat.

Zuschlag felidézte: nem ő döntött arról, melyik sportág vagy ifjúsági szervezet mennyi pénzt kapjon. A börtönből tavaly szabadult volt képviselő kiemelte: mindig megkapta az „igénylistát” képviselőtársaitól. Felidézett egy esetet, amikor Mesterházy Attila (jelenlegi MSZP-elnök, aki a Medgyessy-kormány idején politikai államtitkár volt a Gyurcsány vezette sporttárcánál) külön szólt neki, a veszprémi fesztiválok sok pénzt kapjanak, mert azok fontosak neki.

Zuschlag így jellemezte Gyurcsányt: „Egyik nagy baja, hogy nagyon alpárian tud viselkedni. Megmaradt igazi vidéki tuskónak. Ami leginkább megmaradt belőle számomra, az az ordítás. Gyurcsány mindig ordított. Nem tudom, miért, ez volt a heppje. Ha ivott, akkor duplán ordított. (…) Embert annyira bunkón nem láttam még beszélni emberekkel, ahogyan ő tudott.”

A kötetből kiderül: 2004-ben, miután Zuschlag János a holokauszt áldozatain viccelődött a Terror Háza előtt, Gyurcsány azt mondta neki: „Itt az ideje, Zuschlag, hogy eltolja végre a biciklit”, sőt, állítólag „egy pofátlanul nagy összeget” is fölajánlott neki, hogy távozzon az országból. Egyébként Zuschlag saját bevallása szerint már akkor is gyűlölte a szocialista pártot, amikor annak tagja volt.

A könyvben is visszaköszönt a múlt pénteki, Napi Gazdaságban megjelent Zuschlag-interjúban szereplő állítás, miszerint Gyurcsány gyűlölte Mesterházyt, minden jogkört elvett tőle, még a mobilhasználatát is korlátozta, próbálta őt ellehetetleníteni. A 2006-os választási győzelem után nemcsak Mesterházyt, hanem Lamperth Mónikát és Szekeres Imrét is el akarta távolítani a kormányból.

A kötet Egy fiatal fiúkat kedvelő politikus a liftben című fejezetében Zuschlag arról számolt be, hogy 1998-ban egy idős politikus zaklatta őt a Parlament liftjében. „Akarlak, most azonnal – idősebb, neves képviselőtársam lángoló kéjvággyal nézett rám. A parlament liftjében álltunk, én mindössze 21 esztendős voltam akkor. Azt hittem, hogy rosszul hallok.” Ezután a vele szexelni akaró férfi benyomta a felvonó stop gombját, és fogdosni kezdte Zuschlagot, aki kitépte magát a szorításból, elindította a liftet, és kimenekült a fülkéből.

A teljes cikket a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

  • Durva választási kampány jöhet
    Ma már kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta be a baloldalon hozzá fűzött reményeket, csak egy újabb középszerű ellenzéki politikussal lett több, nincs semmilyen hozzáadott értéke – véli Deák Dániel politológus, aki szerint a Városháza-ügy nemcsak Karácsony Gergelyt sodorta hazugságspirálba, hanem a teljes baloldalt is.
  • Fontos megvallani keresztény vallásunkat
    Fontos, hogy a mai világban a fiatalok merjék vállalni kereszténységüket, és ezt ki merjék mondani Európában és Magyarországon is - erről a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt vasárnap a budapesti Mátyás-templom előtt.
  • Az ellenzéket elbutítja az orbánozás
    Az alkotmányjogász elmondta, „az elitellenes politika mindig megváltást ígér, de még sehol sem volt igazán eredményes, sőt, csak fokozta a káoszt.”
MTI Hírfelhasználó