Azzá válunk, amit megeszünk
Ruediger Dahlke: Peace Food - Békés táplálkozás
A német orvos, pszichoterapeuta és táplálkozás szakértő Ruediger Dahlke könyvei itthon is nagy népszerűségnek örvendenek. A szakember annak köszönheti az egyre gyarapodó olvasótáborát, hogy az írásai olvasmányosak, közérthetőek és számos a mindennapok során is jól használható tanácsot tartalmaznak.
2014. március 8. 11:02

Dalhke a Bioenergetic Kiadónál megjelent, a Peace Food - Békés táplálkozás címet viselő könyvében – a tőle megszokott módon – a hagyományostól eltérő módon tárgyalja az emberi táplálkozás kérdését. Bár divatos a dolog róla beszélni, sok ember még ma sincs tisztában a vegetáriánus szó tényleges jelentésével. Amit a köztudat vegetáriánusnak nevez, az valójában az ovo-lakto-vegetáriánusnak felel meg, vagyis olyan emberekre értik, akik csak húst nem esznek, egyéb állati eredetű ételeket azonban igen.

A hivatalos megközelítés szerint egy vegetáriánus nem fogyaszt sem húst, sem tojást, sem tejterméket, sőt olyan ételeket sem, melyekben bármilyen állati származék található. Ez utóbbi étkezési formát nevezzük vegánnak.

Dahlke mostani könyvének a fókuszában a vegán étkezés áll, ezt a témát járja körül három fejezeten át. Az első részben a szakember a hús- és tejkészítmények egészségünkre káros hatásairól beszél. A folytatás az állatok szenvedéseiről szól (talán ez a könyv legkeményebb fejezete). A vegánok azért nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot, mert azt vallják, hogy ezeket az állatok kihasználásával szerezzük, fájdalmat, szenvedést és halált okozunk nekik, aminek ők nem akarnak a részesei lenni. Ezért se hús, se tej, se tojás nem szerepel az étrendjükben, továbbá kerülik az egyéb állati eredetű anyagokat is, mint a bőr, szőrme, gyapjú, toll, zselatin stb.

A könyv harmadik részében arra hívja fel a figyelmet Dahlke, hogy minden olyan eszköz, könnyen és olcsón elérhető a környezetünkben ami a testi-lelki egészségünkhöz szükséges. Itt többek között a napfény, a böjt, az alvás gyógyító erejéről beszél és számos megfontolandó gondolatot is megoszt az olvasóval. A könyv utolsó fejezete gyakorlatilag egy mini szakácskönyv, amelyben Dahlke – a csalánrizottótól a vörös curry-ig - 30 könnyen elkészíthető, de mégis különleges vegán étel receptjével ajándékoz meg bennünket. 

A fenti kiadvánnyal kapcsolatban is fontos szabály: a könyv gépies elolvasásától még nem lesz egészségesebb, boldogabb és tartalmasabb az életünk. Dahlke könyve akkor válik igazán hatékony segítőeszközzé, ha a benne leírtakat megfogadjuk, befogadjuk és alkalmazzuk, a gondolataival a megvalósítás mezejére lépünk.

Czékus Mihály
Címkék:
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó