A Hankook további bővítéseket tervez
A Hankooknak további bővítéseket kell végrehajtania Európában, és mivel a kontinensen csak Magyarországon működik, jó esély van rá, hogy mindig itt fog fejleszteni.
2014. március 1. 01:20

A Hankooknak további bővítéseket kell végrehajtania Európában, és mivel a kontinensen csak Magyarországon működik, jó esély van rá, hogy mindig itt fog fejleszteni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Dunaújváros Televíziónak, miután látogatást tett a Hankook Magyarország Kft. rácalmási gumigyárában, és találkozott Dunaújváros vezetőivel.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a koreai gumigyár sok embernek ad munkát. Emlékezetett rá, hogy a gyárbővítés harmadik üteme után háromezernél többen fognak dolgozni a Hankooknál.

Megjegyezte: "a Dunaferrnél zűrök vannak, ezért nagyon fontos, hogy ahol munkahelyet veszítünk, ugyanabban a városban valahol munkahelyet is nyerjünk".

"A Hankook olyan cég, amelynek komoly ambíciói vannak: világszinten a hasonló termékeket előállító gyárak viszonylatában a hetedik helyen van, és előre akar jutni az ötödik helyre. És miután Európában egyetlen gyáruk van, Dunaújvárosban, ezért ha nőni akarnak, itt is nőniük kell" - fogalmazott.

Orbán Viktor a Dunaferr-rel kapcsolatban kifejtette: a vasmű a magyaroké volt, de 2004-ben eladták. "El nem vesztettük, hiszen a munkahelyek megmaradtak, és tudtak ott dolgozni a dunaújvárosiak, de a vasmű jövőjéről szóló döntések kikerültek a kezünkből" - tette hozzá.

A miniszterelnök kiemelte: a kedvezőtlen gazdasági folyamatok miatt veszteséges lett a gyár, ezért a tulajdonosok "a leépítés irányába kezdtek araszolni", a kormány pedig megpróbálta visszavásárolni. "Nem egészen világos, hogy miért, de nagyon merev ellenállásba ütköztünk, többszöri ajánlattétel után sem tudjuk visszavásárolni () amit én nagyon sajnálok" - mondta.

Közölte: a tárgyalások eredményeképpen jó kapcsolatok jöttek létre. A magyar kormány eltökélt abban, hogy megőrizze a munkahelyeket, így "most már nem is arról beszélünk, hogy hogyan fognak leépíteni () hanem fejlesztésekről tárgyalunk".

A miniszterelnök a tavalyi árvízzel kapcsolatban elmondta: hosszú távon csupán jól szervezett államra és önkéntesekre nem lehet árvízvédelmet alapozni. "A lelki indíttatás és az összefogás jó, de ez nem pótolja a hiányzó létesítményeket" - fogalmazott.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az árvízvédelmi program több országot érint, é segít megvédeni olyan területeket, amelyek veszélyben lehetnek. A beruházások között említette a Szent László-patakot, a Váli-vizet és a Dunát is, ahol Dunaújváros térségében 1-1,5 milliárd forintot fognak fejlesztésekre költeni.

A dunaújvárosi sportéletről szólva a kormányfő kiemelte: a gazdasági válság miatt nem sikerült Dunaújvárosban befejezni a futballstadiont, de a következő ciklusban elkészül a létesítmény, hiszen a város szerepel az MLSZ pályaépítési programjában.

hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó