Kitüntetik Németh Miklóst
A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntetik ki Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egységért kifejtett munkájáért.
2014. február 28. 09:58

A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntetik ki Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egységért kifejtett munkájáért - közölte pénteken a Német Egység Kuratóriuma.

A díj odaítéléséről döntő testület hangsúlyozta, hogy a kitüntetéssel elismerik Németh Miklósnak az 1989-es határnyitásban vállalt "bátor és kiszámíthatatlan személyes kockázattal járó" hozzájárulását.

Németh Miklós döntése a határzár felszámolásról megnyitotta az utat, "amelynek végén Európa egyesült a szabadság, a demokrácia és a jog jegyében" - idézték a közleményben a testület elnökét, Christine Lieberknecht Türingia tartományi kormányfőt, aki kiemelte: "az európai demokraták örök felelőssége, hogy ebben a szellemben építsék tovább az Európai Uniót és annak minden egyes tagállamát".

A Német Egység Kuratóriuma egyhangúlag határozott arról, hogy Németh Miklósnak adományozzák a kétévente kiosztott díjat, amelyet korábban többek között Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök és Helmut Kohl volt német kancellár kapott meg.

A testület az elismerés adományozásával huszonöt év után ismét fel kívánja hívni a figyelmet "a felejthetetlen és világtörténelmileg példás hozzájárulásra, amellyel a magyar kormány és a magyar nép Németország újraegyesítésének ügyét is előremozdította".

A kuratórium egyben kifejezi köszönetét és tiszteletét a magyar népnek a keletnémet menekültek ellátásáért kifejtett "karitatív tevékenységért és példamutató humanitárius segítségnyújtásért". Különösen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak jár "nemcsak a legnagyobb elismerés, hanem mindenekelőtt köszönet és maradandó tisztelet" a menekültek százaiért végzett odaadó munkájáért - áll a közleményben.

A díjat a Point Alpha nevű egykori megfigyelőállomásról nevezték el, amelyet az amerikai hadsereg épített a hidegháborúban a keletnémet-nyugatnémet határon, Rasdorf település térségében.

A kitüntetést június 15-én adják át Németh Miklósnak a támaszponton kialakított emlékhelyen.

hirado.hu - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó