Nagyon idegesek a Jókai utcában
Érdektelennek, súlytalannak látják saját kampányukat az MSZP politikusai. Feszültséget gerjeszt, hogy Mesterházy Attila kivonta magát a munkából.
2014. február 27. 14:39

Ezek mellett úgy tetszik, Ron Werber stratégiája a párton belül is akadályokba ütközik – írta szerdán az Origo.hu.

Káosz uralkodik az ellenzéki összeborulók házánál, a 2014-es parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak időzítésében nincs konszenzus a felek között. Az Index korábban arról írt, hogy a Magyar Nemzet által kirobbantott Simon-ügy miatt tartja vissza Ron Werber izraeli kampánytanácsadó Mesterházy Attila kampányát.

Az összeborulók pártjainak ez nem tetszik: a miniszterelnök-jelöltjük meg sem szólal, fórumot nem tart, noha a Mesterházyval fémjelzett óriásplakátok már az utcákon vannak, az MSZP elnöke a többi jelölt szórólapjain is ott van.

A karaktergyilkos kampányok megkomponálásában jártas Werber, akinek korábban az is kérdéses volt, hogy mi lesz a feladata a szocialista pártban, kiborult, szerinte – a külföldi bankszámlákon parkoltatott pénzek miatt leszerepelt és azóta a pártból kilépett – Simon Gábor ügyének le kell csendesednie ahhoz, hogy Mesterházy kampánygépezete felbőghessen. Meglátása szerint március eleje az erre alkalmas időpont, így tudja garantálni a sikereket.

Tény, hogy az MSZP első embere eltűnt. Az eredetileg február 14-re tervezett baloldali kampánynyitót is elhalasztották, amit a fiókból ismét előhúzott szóvivőjük, Budai Bernadett azzal magyarázott, hogy ez az egész túl van gondolva, csak technikai, szervezési dolgok állnak a háttérben. Emlékezetes, a kampány hivatalos nyitónapján Mesterházy helyett is Gyurcsány Ferenc értékelte az évet egy fővárosi luxusszállodában, bár utóbbi legalább megtapsoltatta a Hiltonban egybegyűltekkel azt a Mesterházyt, aki a nyilvánosság helyett a blogírást választotta a véleményformálásra.

A kedélyek továbbra sem csitulnak, a balliberális oldal jelöltjei szerint az országos kampány nem a megfelelő módon zajlik. Az Origo cikke több, a folyamatokra rálátó, de név nélkül nyilatkozó MSZP-s politikus véleményét idézi. Kiderült, a Jókai utcában feszült a légkör, több szocialista jelölt is „forrongott” Mesterházy miatt, mondván, nem veszi ki a részét eléggé a kampányból.

Az MSZP-nél azt érzik, hiába jönnek elő bármivel, a párthoz köthető botrányok és korrupciós ügyek mindent elsöpörnek. „Összeállítjuk a válaszokat a Fidesz lehetséges reakcióira. Majd akkor az egészet szétbombázza, hogy Simon Gábort éppen akkor hallgatják ki gyanúsítottként.” – Kigondoljuk, felépítjük, majd jön a Fidesz, és lerombolja. – Mesterházyt leblokkolta Simon Gábor, Gyurcsányt blokkolja Őszöd, Bajnainak csak néhány száz fős tüntetésekre futja. A plakátjaink, üzeneteink megjegyezhetetlenek, szakpolitikusi megnyilvánulásaink súlytalanok.

Az Origo úgy tudja, Gyurcsány és Bajnai is értetlenül áll Mesterházy dolgai előtt, és arra kérték őt, hogy avassa be őket kampánya részleteibe. Az összeborulók miniszterelnök-jelöltje erre azzal állt elő, hogy a Ron Werber által felépített stratégiát követi, amitől nem fog eltérni. Ehhez képest a szocialista párt kampánystábjának egyik tagja nemrég a HVG-nek azt mondta, nem Werber az, aki „meghatározza a kampány menetrendjét, nem ő szüli a stratégiát, ezért a párt választott tisztségviselői a felelősek”.

Mindenesetre kedden Tiszaújvárosba ment Mesterházy, ahol bejelentette, hogy intenzív kampánykörútra indul, egy hónapig ki sem fog szállni a kocsiból, így a Ron Werber által kigondolt roadshow részeként két választási ígéret között főtereken sétálhat és piacokon vásárolhat majd.

Nagyon kedvezőtlen számok

Növelheti a feszültségek a baloldali táboron belül, hogy az elmúlt napokban olyan felmérések láttak napvilágot, amely szerint csökkent az összeborulás támogatottsága, miközben nőtt a Fidesz–KDNP-é. Vélhetően a Simon-ügy hatására a januári 24 százalékról 18 százalékra csökkent a baloldali pártokkal szimpatizálók aránya a teljes népességen belül. Szintén csökkent a januárihoz képest a részvételüket biztosra ígérő szavazókon belül a baloldaliak aránya: 26 százalékról 17 százalékra – tartalmazza a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye.

A Tárki szerdán közzétett kutatása szerint a teljes népességen belül februárra 38 százalékra nőtt a kormánypártok támogatottsága a januári 29 százalékról. Januárban pártonként kérdeztek rá az MSZP, az Együtt 2014 – PM és a Demokratikus Koalíció támogatottságára, és a három párt összesített eredménye 21 százalék volt. Februárban már az Összefogás támogatottságát mérték, amely szintén 21 százalékot tett ki. A pártválasztók körében a három párt népszerűsége januárban 35 százalékos, februárban az Összefogásé 27 százalékos volt.

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Uralkodók földi maradványait azonosították a kutatók
  Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Székesfehérvári Középkori Romkertben talált csontleletek között - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.
 • Az akarat újra építi a falakat
  A Kovácsi Bazilika országos és nemzetközi jelentőségű. A konkrét tervezést meg kell előzze egy – minél teljesebb körű – régészeti kutatás és feltárás, hiszen a Bazilika és az azt körbeölelő cinterem (temető) vasúti töltés alatti része még teljesen ismeretlen. Nem kizárt, hogy a magyar történelem jelentős leletei, tárgyai kerülnek még elő – véli Rainer Péter.
 • Leállt a szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán
  A Transznyeft megerősítette a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hírt, hogy a Barátság kőolajvezeték déli, Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát ellátó ágán nem küldenek napok óta olajat.
MTI Hírfelhasználó