Orbán: Az egész EU energiabiztonságát növeli a bővítés
Az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez járul hozzá a hosszú távú magyar-orosz együttműködés a nukleáris energia területén.
Utoljára frissítve: 2014. február 26. 13:58
2014. február 26. 13:07

Írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének címzett levelében.

A kormany.hu oldalon közzétett levélben a kormányfő azt írta José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról.

A megállapodást a vonatkozó uniós szabályok figyelembe vételével dolgozták ki, és külön kitérnek benne Magyarország uniós tagállamként vállalt kötelezettségeire - közölte. Hozzátette: Magyarország tisztában van azzal, hogy tájékoztatnia kell a bizottságot, és időben eleget is tesz e kötelezettségének.

A miniszterelnök kifejtette: az energiaárak emelkedése aggodalomra ad okot nemcsak Magyarországon, hanem az egész unióban. Erről szólt a bizottság január 22-én kiadott közleménye is, és az elmúlt három évben az Európai Tanács több ülésén is felmerült, hogy az energiaellátás, a diverzifikáció és az éghajlatváltozás kérdésében európai együttműködésre van szükség - emlékeztetett. Ennek szellemében tájékoztatta a kormányfő a bizottság vezetőjét a paksi bővítésről.

Orbán Viktor közölte: Magyarország áramszükségletének 40 százalékát fedezi a paksi atomerőmű. Az első reaktort 1982-ben állították működésbe, és úgy tervezték, hogy 30 évig üzemel. Bár jelenleg dolgoznak azon, hogy 20 évvel növeljék a reaktorok élettartamát, hosszú távú megoldásra van szükség - mutatott rá.

Kiemelte: a kormány több lehetőséget fontolóra véve úgy döntött, hogy az ország hosszú távú energiabiztonságát egy összetett, magyar-orosz kormányközi megállapodással szavatolja. Ez biztonsági szempontból is a legjobb megoldás, mert jelenleg is orosz reaktorok működnek Pakson - írta. Hozzáfűzte: továbbá évtizedek óta sikeresen a két ország együttműködése a fűtőanyag-ellátásban és az elhasznált fűtőanyag kezelésében.

A kormányfő felidézte: a kormányközi megállapodás tervezetét az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségnek eleget téve a bizottság rendelkezésére bocsátották tavaly decemberben. Mivel a bizottság nem emelt kifogást a dokumentummal szemben, a magyar kormány januárban aláírta az egyezményt.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a megállapodás két új reaktor építéséről, a fűtőanyag biztosításáról és a használt fűtőanyag visszavételéről szól. Ezek költségeinek fedezésére az orosz állam hitelt nyújt. Jelenleg még folynak az egyeztetések a pénzügyi feltételek néhány részletéről - közölte.

Mint írta, az orosz állami cég, a Roszatom felel a paksi munkálatokért, de amennyiben valamely feladat végrehajtását nem tudja megoldani, az orosz fél nyílt és diszkriminációtól mentes pályázatot ír ki.

MTI nyomán
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
MTI Hírfelhasználó