Ukrajna átadta a Kijevben tüntető oroszok listáját
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) átadta moszkvai társszerveinek azon orosz állampolgárok listáját, akik részt vettek a Viktor Janukovics elnök kormányának bukásához vezető kijevi tüntetéseken.
2014. február 26. 11:09

Ezt az Izvesztyija című orosz napilap közölte szerdán, amely szerint az orosz belügyi szervek máris vizsgálatot indítottak ügyükben.

Az orosz belügyminisztérium már vizsgálja, hogy a listán szereplő 32 ember összefüggésbe hozható-e szélsőséges cselekményekkel - írja a hatalomhoz közel álló újság, amelynek értesülése szerint olyan személyekről van szó, akik az elmúlt két hónapban utaztak be Ukrajnába, hogy kivegyék részüket a hatalom elleni tiltakozó megmozdulásokból.

A beszámoló nem tér ki arra, hogy az SZBU még a fordulat, azaz Janukovics elnök múlt szombati elmenekülése és leváltása előtt adta át a szóban forgó listát, vagy azóta.

Az Izvesztyija úgy tudja, hogy a kijevi főtéren és környékén tüntetők között voltak a Másik Oroszország radikális párt, valamint a nacionalista irányultságú Oroszok, az Orosz ítélet, a Nemzeti Demokrata párt, valamint a Jaroszlavka nevű futballszurkoló klub tagjai, de az orosz leszbikusok, melegek, biszexuálisok, illetve transzneműek (LMBT) közösségének képviselői is.

Az orosz lapnak egy név nélkül nyilatkozó moszkvai rendvédelmi forrás azt mondta, hogy az Ukrajnába utazott orosz aktivisták közül "többen támogatták a polgárháborút és blogjaikban hasonló fellépésre szólítottak fel Oroszországban is. A legaktívabbakat ellenőrzik most, hogy elkövettek-e szélsőséges cselekményt".

Az Izvesztyija úgy értesült, hogy a Majdanon (az ellenzéki tüntetések központjában) megfordult Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes, az RPR-Parnasz párt társelnöke, az orosz ellenzéki mozgalom egyik vezetője is. Rajta kívül február elején Kijevbe érkezett a Nemzeti-szocialista Kezdeményezés nevű jobboldali radikális szervezet vezetője, Dmitrij Bobrov is, aki a lap tudomása szerint létrehozta a Schultz-88 nevű fasiszta szervezetet. Ő volt az első, aki ellen gyűlöletkeltés és az emberi méltóság megsértése címén vádat emeltek Oroszországban.

Az Izvesztyija közlése szerint Bobrov maga közölte, hogy Ukrajnában találkozott a zavargásokban részt vevő nacionalista csoportosulások vezetőivel, és az Oleh Tyahnyibok vezette Szvoboda párt képviselőivel is. Az orosz szélsőséges azt is kijelentette, nagy figyelemmel követte a tiltakozó akciók szervezését. és úgy döntött, hogy átveszi a tőlük sikeresebb ukránok tapasztalatait. Az Izvesztyija azt is megtudta, hogy Oroszországba visszatérését követően Bobrov már "tanfolyamot" is tartott harcostársainak.
http://izvestia.ru/news/566559

MTI nyomán
  • Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet
    Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult hétfőn Budapesten a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.
  • Gyászol a magyar sportélet - Elhunyt Csollány Szilveszter
    A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt.
  • Gyurcsányék bezárták, Orbán újranyittota
    Orbán Viktor miniszterelnök a Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagon a hétvégén felkeresett egy óvodát, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején, 2009-ben zártak be, de 2021-ben újra megnyitottak – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A látogatásról hétfőn közzétettek egy videót is a kormányfő közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó