Ez egy politikai akció osztrák részről
A magyar földtörvény mellett szólalt fel az Európai Parlament strasbourgi ülésén Szájer József.
2014. február 26. 10:24

A magyar földtörvény mellett szólalt fel az Európai Parlament strasbourgi ülésén Szájer József. A Fidesz politikusa felhívta az Európai Bizottság figyelmét, hogy védje meg a törvényességet, és ne adjon igazat a törvénysértő spekulánsoknak. Előzőleg az osztrák mezőgazdasági miniszter az Európai Bizottság vizsgálatát kérte a májustól életbe lépő magyar földtörvény miatt.

Az új törvény megváltoztatja a föld tulajdonlásának és bérlésének szabályait. A kilencvenes évektől számos ausztriai gazdálkodó jött Magyarországra, most közülük csak azok vehetnek földet, akik helyben élnek és értenek is a mezőgazdasághoz. Az osztrák miniszter hangsúlyozta: csak a jogszerűen megkötött hosszú távú bérleti szerződések esetében kéri Brüsszel állásfoglalását. „Először is nem hagyom, hogy az osztrák parasztokat valaki csalóknak vagy spekulánsoknak nevezze. Harcolni fogok értük” – mondta Andrä Rupprechter.

„Nem az illegális zsebszerződésekről van szó, azok ellen fel kell lépni, a hosszú távú bérleti szerződésekben azonban nem látok kivetnivalót. Nem hagyjuk, hogy Magyarország kártérítés nélküli kisajátítást hajtson végre” – fogalmazott.

A magyar fél sosem vitatta a jogszerű, hosszú távú szerződések érvényességét – mondta a 180 percnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Kiemelte: a földtörvény a folyamatban lévő szerződéseket, haszonbérleti szerződéseket nem töri meg. Akinek azonban „időben túlterjeszkedő beruházása van", az a saját kockázatára telepített, épített az ingatlanra – hívta fel a figyelmet.

Az osztrák mezőgazdasági kamara igazgatója az osztrák köztelevízióban eközben arról beszélt: megkérdezték az osztrák termelőket, érintettek-e a zsebszerződések ügyében. „Körülbelül tízen jelentkeztek, vagyis eltúlzott az a kétszázas szám, amit a magyar fél mond” – közölte.

Az Európai Bizottság vizsgálata több hónapig is eltarthat, míg a végső döntést évekre rá az Európai Bíróság hozhatja meg. Szájer József, a Fidesz EP-képviselője műsorunknak elmondta: „ez egy politikai akció osztrák részről, aminek túl sok jogi alapja nincs.” Amikor Magyarország tíz évvel ezelőtt csatlakozott az EU-hoz, a csatlakozási szerződésben mentességet kapott a fölvásárlás lehetősége alól pontosan a spekulációval szembeni védekezés jegyében – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az osztrák kormány most az osztrák állampolgárokat védi, de ezek az állampolgárok a magyar törvényeket megsértették, mert a zsebszerződések és a színlelt szerződések a magyar polgári jog kijátszásával születtek meg.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az unió hamis üzenettel csalogatja a migránsokat
  Iparággá vált a migránsokat Európába juttató bűnözés. Az alvilágnak ezt a részét a brüsszeli bürokrácia is segíti, mert olyan üzeneteket küld a kibocsátó térségekbe, hogy támogatja a szervezett migrációt – derül ki Horváth József szavaiból.
 • Széchenyi európaisága a mának is mintát ad
  Széchenyi István Magyarország felemelkedését a korban rohamosan fejlődő Nyugat-Európához való felzárkózásban, és a kontinensnek a kapitalizmus útjára lépett felében kialakított gazdasági minták átvételében látta – mondta Latorcai Csaba államtitkár a Széchenyi Társaság idei dÍjkiosztó ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia épületében.
 • Gyárfásra koncentráltak a rendőrök elejétől fogva
  Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes tanúkénti meghallgatásával folytatódott ma a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkoltatása miatt zajló per. Az ezredes éveken át vezette a nyomozást, egészen addig, amíg feljebbvalói parancsra meg kellett szüntetniük, miután egy sor bizonyítékot összegyűjtöttek.
MTI Hírfelhasználó