Őszöd: Gyurcsányék szivárogtattak
Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki 2006 szeptemberében az őszödi beszédet, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról.
2014. február 21. 23:10

Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki 2006 szeptemberében az őszödi beszédet, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról – derül ki az előző ciklusban végzett titkosszolgálati vizsgálatból. Az Alkotmányvédelmi Hivatal anonimizálva nyilvánosságra hozta a jelentést.

A Guevara nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum – azaz a beszéd hanganyagának – nyilvánosságra hozatalát”. […] „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket.”

(Guevara egyébként nem más, mint Rózsa-Flores Eduardo, akit 2009 áprilisában Bolíviában gyilkoltak meg, mivel a helyi erők azt gyanították, hogy társaival merényletre készül Evo Morales elnök ellen.)

Az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján (www.ah.gov.hu) immár hozzáférhető két, az ügyben korábban készült titkos, anonimizált jelentés. Az egyik a Gyümölcskert fedőnevű művelet összefoglaló jelentése. E titkosszolgálati akció célja annak kiderítése volt, hogy illetéktelenek lehallgatták-e az őszödi kormányüdülőt, vagy pedig a szocialisták közül adta ki valaki Gyurcsány Ferenc beszédének hangfelvételét. A titkosszolgálat 2007. május 21-i jelentése szerint a nyilvánosságra hozott kalózfelvétel nem másolata az MSZP részére készült felvételnek. Nem készülhetett titkosszolgálati eszközökkel, azaz sem az épületből, sem kívülről nem hallgathatták le a beszédet. A felvétel kiszivárogtatóját, megrendelőjét azonban nem tudták azonosítani. A másik dokumentum a Gerilla fedőnevű művelet lezárásáról készült jelentés, amely a titkosszolgálatnál Guevara fedőnéven nyilvántartott Rózsa-Flores Eduardo tevékenységét és az őszödi beszéd kiszivárogtatásában játszott szerepét dolgozta fel.

MNO - Magyar Nemzet
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó