"Amit elértünk, azt védjük meg!"
Ha van összefogás, akkor a lehetetlennek tűnő feladatokra is képesek vagyunk - mondta Orbán Viktor a Komárom mellett épülő gát alapkőletételén.
2014. február 20. 13:27

„Védjük meg a beruházás lehetőségeit, a családtámogatási rendszert, a gyed extrát, a rezsicsökkentést, a bankokkal és nagy szolgáltatókkal szemben elért gazdasági pozíciónkat! – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor a Komárom mellett felépítendő gát csütörtöki alapkőletételén úgy fogalmazott: ha a baj nagy, önkéntesek nélkül, csak az állam nem tudja megvédeni az országot. Hozzátette: önkéntesekre szükség van, és csak nekik köszönhető, hogy a legutóbbi árvíz időszakában „nem vitt el bennünket a víz, és a Dunát sikerült a gátak között tartani”.

A kormányfő felidézte a 2000-es nagy tiszai árvizet, a 2001-es beregi árvizet, a 2010-es borsodi árvizet, a kolontári vörösiszap-gátszakadást és a tavalyi nagy dunai árvizet.

Ennek kapcsán mindenkit arra bíztatott, hogy nézzék meg a Kolontáron és Devecserben „az újjáépítés után kinőtt településeket”, vagy nézzék meg Beregben azt a 48 falut, amelyet az árvíz érintett. Szavai szerint ezek jó példák arra, hogy hogyan kell újjáépíteni egy települést.

Mint mondta: a gát 2015 augusztusára el fog készülni, és ott mindenki megnézheti, „hogyan kell egy ország védművét megépíteni, ha nem akar még egyszer olyan izgalmas napok elé nézni, mint amit mindannyian közösen átélhettünk”.

A miniszterelnök szerint, az a tanulság vonható le mindebből, hogy „nekünk ne mondják, hogy valami lehetetlen”. A felsorolt vészhelyzetek mindegyikét sikerült megoldani, mely Orbán Viktor szerint az összefogás miatt volt lehetséges. „Ha van összefogás, akkor a lehetetlennek tűnő feladatokra is képesek vagyunk” – szögezte le.

„Azt a hétmilliárd forintot, amit itt el fogunk költeni, azt a magyar gazdaságnak kellett megtermelni” – mutatott rá. Ezzel összefüggésben kifejtette: csak akkor vagyunk képesek gátakat építeni, katasztrófa után településeket újjá varázsolni, ha működik a gazdaság.

Magyarország ma olyan állapotban van, amit bíztatónak lehet mondani – emelte ki, hozzáfűzve: egy olyan úton járunk, amiről lehet tudni, hogy napról napra előrébb visz bennünket. Ugyanakkor arra kérte hallgatóságát, hogyha már rátaláltunk erre az útra, akkor ne hagyjuk el.

„Amit elértünk, azt védjük meg” – húzta alá. „Védjük meg a beruházás lehetőségeit, a családtámogatási rendszert, a gyed extrát, a rezsicsökkentést, a bankokkal és nagy szolgáltatókkal szemben elért gazdasági pozíciónkat! Arra kérem Önöket, hogy védjük meg közösen Magyarország jövőjét!” – fogalmazott Orbán Viktor.

A „Komárom, Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet árvízvédelmi biztonságának javítása“ projekt nyitórendezvényén részt vett többek közt Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelem főigazgatója és Molnár Attila, Komárom polgármestere.

fidesz.hu
MTI Hírfelhasználó