Mérséklődött a népességfogyás
2013-ban az előző évhez képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás kismértékben mérséklődött.
2014. február 20. 10:32

Év végén a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 879 ezer volt a népesség becsült lélekszáma - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MTI-hez csütörtökön eljuttatott gyorstájékoztatójában.

A természetes fogyás 2012-ben 39 171 volt, 2013-ban ez a szám 38 100-ra csökkent.

Kifejtették: 2013 előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző évben. A születésszám az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi hat hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést - 8,7 százalékot - áprilisban regisztrálták. Összességében az év folyamán 88 700 gyermek született, 1 569-cel, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nyolc hónapban csökkent, négy hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták: különösen a márciusi visszaesés volt számottevő, ebben a hónapban 7,2 százalékkal kevesebb halálozás történt, mint egy évvel korábban. Tavaly a halálozások száma 2640-nel volt alacsonyabb, amely 2 százalékos mérséklődést jelent.

A házasságkötések havi száma változóan alakult. Hat hónapban több, öt hónapban kevesebb, júliusban pedig ugyanannyi házasságkötést regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban volt, míg novemberben 13,7 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. Összességében 2013-ban 36 900 házasságot anyakönyveztek, amely 2 százalékkal több mint egy évvel korábban.

MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó