Elhagyják a városházát a kijevi tüntetők
A kijevi tüntetők kiürítik a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, holmijukat átviszik más belvárosi épületekbe
2014. február 16. 10:00

A kijevi tüntetők kiürítik a két és fél hónapja megszállt kijevi városházát, már takarítják az épületet, holmijukat viszik át más belvárosi épületekbe - jelentette vasárnap reggel a kijevi média.

A tüntetők vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a városháza elhagyása az ellenzék jó szándékú gesztusa. Azért ürítik ki a főhadiszállásuknak tekintett, december elején megszállt épületet, mert a hatóságok pénteken kiengedték az ukrajnai börtönökből mind a 234 fogva tartott ellenzéki tüntetőt.

A híradások szerint a tüntetők egy része két belvárosi épületbe, Októberi Palotába és az Ukrán Házba "költözik" át.

Ez az amnesztia feltétele

Jurij Szirotyuk, a párt második számú vezetője szombaton mindenkit arra szólított fel, hogy tartsa be az erről az előző nap meghozott egyhangú döntést, tekintettel arra, hogy a hatóságok pénteken kiengedték a börtönből az elmúlt két hónapban letartóztatott összes tüntetőt.

A kijevi városháza kiürítése is egyike azon feltételeknek, amelyeket a kormány szabott a nemrég elfogadott amnesztiatörvény érvénybe lépése fejében. Ennek értelmében a zavargások miatt eljárás alá vont tüntetők csak akkor mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha a tiltakozók szabaddá tesznek minden elfoglalt hivatali épületet és közterületet az ország egész területén.

Az egész Majdan a kivonulás mellett

A Szabadság párt „kész néhány perc, de legfeljebb félóra alatt" kiüríteni a városházát – jelentette ki a francia hírügynökségnek Jurij Szirotyuk. Szirotyuk hangsúlyozta, hogy a fővárosi megmozdulások központjaként szolgáló Majdan (Függetlenség tere) „tanácsa", amely a politikai pártok képviselőiből és civil aktivistákból áll, pénteken egyhangúlag szavazta meg a kiürítést. Egyes aktivisták azonban később visszavonták a szavazatukat.
Hangsúlyozta, hogy a tüntetőknek szabott határidő hétfőn lejár. „Azt akarjuk, hogy minden ellenzéki erő hagyja ezt jóvá (...), hogy egyhangú döntés legyen" – mondta.

Lassan nyugszanak meg a kedélyek

A tüntetők elleni vádak elejtése azért lenne fontos az ellenzéknek, mert amíg ez nem történik meg, bármikor újra előállíthatják őket. „Majd amikor ejtik az összes vádat ellenük, akkor beszélhetünk a barikádok elbontásáról” – mondta egy kormányellenes tüntető. Viktor Janukovics ukrán elnök egy interjúban azt mondta, ha a kormány akarná, fel tudná számolni a demonstrációt.

Ukrajnában novemberben kezdődtek utcai tiltakozások, miután Janukovics visszatáncolt az Európai Unióval kötendő társulási és szabad kereskedelmi megállapodás aláírásától, s helyette az orosz kapcsolatok szorosabbra fűzését választotta. A gyülekezési jog drákói megszigorítása miatt a tüntetések január 19-étől a biztonsági erőkkel vívott összecsapásokba fordultak, amelyeknek több száz sérültje és öt halálos áldozata volt. Az Európa-párti ellenzék jelenleg az alkotmány módosítását szorgalmazza az elnöki hatalom korlátozása érdekében.

hirado.hu - MTI - MNO
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Operatív törzs: Több már a gyógyult, mint az aktív fertőzött
  A gazdaságvédelmi intézkedések közül az egyik legfontosabb a hiteltörlesztési moratórium volt.
 • Elkészült a koronavírus ellenszere?
  Korai fázisban adagolva a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból – közölte a gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem (PTE) vasárnap az MTI-vel.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 6. rész
  Ezúttal a művészet felé fordulunk. A kiváló művészettörténész, festő és kritikus Lyka Károly Magyar művészet – magyar határok című tanulmányát idézzük, melyben a tudós pontosságával elemzi a magyar és az európai kultúra összetartozását: „Hogy e kétféle művészet határa egyúttal Magyarországnak is természet építette keleti és déli határa, azt helyes lesz a művészettörténeti földrajz beszédes tényeként leszögezni. Aki e határokat rideg kézzel el akarná mozdítani, aligha lehet tisztában azzal, mit jelent egy ezer éven át fejlődött kultúra.”
MTI Hírfelhasználó