Plágium gyanúja merült fel Sós Tamás MSZP-s politikus disszertációja kapcsán
Sós Tamás doktori disszertációjának felülvizsgálatát kezdeményezte a Fidesz korábbi megyei frakcióvezetője.
2014. február 11. 16:46

Tatár László, a Heves megyei közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetője ezt keddi egri sajtótájékoztatóján jelentette be:.Sós Tamás, az MSZP Heves megyei elnöke, országgyűlési képviselő, a Heves megyei közgyűlés korábbi elnöke doktori disszertációjának felülvizsgálatát és szükség esetén a visszavonási eljárás megindítását kezdeményezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 

Tatár László felidézte: a Hír TV múlt pénteki Célpont című műsora szerint Sós Tamás 2010-ben elkészített 158 oldalas disszertációja szóról szóra egyező részeket tartalmaz mások korábbi tudományos munkájával. A műsor szerkesztői 68 olyan részt találtak, amelyet - a műsorban elhangzottak szerint - Sós Tamás forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át a saját dolgozatába más kutatók műveiből.

Mint mondta, a műsor szerkesztőinek birtokába került egy levél is, amelyben a Célpontban elhangzottak szerint ketten - egyikük a disszertációt bíráló bizottság tagja - megküldték Sós Tamásnak a disszertáció általuk kijavított változatát még a dolgozat hivatalos beadása előtt.

"A Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetőjeként jól ismerem az MSZP megyei elnökének ügyeit és Sós Tamás módszereit. Sós Tamás körül nincs rend" - tette hozzá.

Tatár László szólt arról is, hogy bár Sós Tamás úgy nyilatkozott, hogy maga kezdeményezi dolgozatának vizsgálatát, hétfőn azonban az ELTE-n azt a tájékoztatást kapta, hogy sem Sós Tamás, sem más nem indított ilyen eljárást. Ezért kezdeményezte az eljárás megindítását a fokozatot kibocsátó, hatáskörrel rendelkező Egyetemi Doktori Tanács elnökénél.

Közölte: az anyagot eljuttatta az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottság elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárának és az Országos Doktori Tanács elnökének is.

Szavai szerint a magyar felsőoktatásnak is meg kell nyilvánulnia az ügyben, hogy valós teljesítmények vannak-e a doktori disszertációk mögött.

Szabó Róbert, a megyei közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, Sós Tamás plágiumgyanús dolgozatával kapcsolatban felmerült a megyei önkormányzat érintettsége is.

Közlése szerint a műsor szerkesztői azzal a kérdéssel fordultak az önkormányzathoz, hogy a birtokukba került, Sós Tamás dolgozatával kapcsolatos plágium gyanúját erősítő e-mailek valódiak-e.

A kérdéses e-mailek valóban léteznek, az önkormányzat levelezőrendszerébe 2009-ben megérkeztek és még most is megtalálhatók - jelentette ki Szabó Róbert.

"Itt a lehetőség Sós Tamásnak, hogy bizonyítsa, valóban komolyan akarja-e ennek az ügynek a tisztázását. Ha igen, akkor csak egy dolgot tehet: hozzájárul a levelek nyilvánosságra hozásához" - mondta a közgyűlés elnöke.

Egy hétfői sajtótájékoztatón Budai Bernadett MSZP-szóvivő kérdésre közölte: semmi okuk arra, hogy ne indítsák a választáson Sós Tamás országgyűlési képviselőt, akiről a Hír Tv azt állította, plagizált doktori disszertációjában. A szóvivő szerint Sós Tamás egyértelműen válaszolt a vádakra, amikor közölte, hogy jogi lépéseket tesz a műsor ellen.

Vasárnap közleményében Sós Tamás azt írta, dolgozata saját kutatásain alapul, és a plagizálás minden vádját visszautasítja. "A doktori dolgozatok tartalmának szakmai megítélése, megvitatása az arra hivatott szervezetekre és eljárásokra tartozik, nem pártszolgálatot teljesítő sajtómunkásokra" - tette hozzá. 

MTI
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó