Több mint 700 járműipari vállalat működik
A magyarországi járműipar csaknem 18 milliárd euró termelési értéket állított elő tavaly.
2014. február 10. 23:01

A magyarországi járműipar csaknem 18 milliárd euró termelési értéket állított elő tavaly, ezzel a teljes magyar feldolgozóipari teljesítmény 18 százalékát, a GDP 10 százalékát és a teljes magyar export 18 százalékát adta – mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten, a Díj a Sikeres Vállalkozásokért idei első átadóünnepségén.

Varga Mihály kiemelte: az idei első díjazottak közül A Hónap Beruházója és A Hónap Kis- és Középvállalkozása címet is olyan vállalat nyerte el, amely a járműiparhoz kapcsolódik.

Az idei első díjazottak között található a Hankook Tire, amely Magyarországot választotta első Ázsián kívüli gyárának helyéül, és üzemében évente 12 milliónál több gumiabroncsot állít elő, továbbá a Magyarmet Finomöntöde Bt. és a Now Technologies Zrt.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt év nemcsak a magyar gazdaság egészében, hanem a járműipar területén is fordulatot hozott. 2013 szeptemberében 27, októberben 28, novemberben pedig 21 százalékkal múlta felül a járműgyártás teljesítménye az egy évvel korábbit, az elmúlt év egészében mintegy 20 százalékkal nőtt a járműipari termelés.

Rámutatott: napjainkban több mint 700 járműipari vállalat működik az országban, ez jól mutatja, hogy Magyarország életében mennyire fontosak a járműipari cégek.

A három díjazott

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a januári A Hónap Beruházója díjat elnyerő Hankook Tire vállalat 2012 novemberében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal.

A Hankook Tire magyarországi történetében a 2013-as év fontos mérföldkő volt, mivel úgy döntöttek, hogy további 313 millió eurós (97 milliárd forint) beruházást indítanak el a rácalmási gyáregységükben. Ez az új gyártóüzem 950 új munkahelyet teremt, és ezzel a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja majd a 880 millió eurót. A Hankook Tire napjainkban már több mint 2600 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon. Az új beruházás révén éves szinten 17 millió abroncsot gyártanak majd a társaság magyarországi üzemében, az új gyáregységben várhatóan 2014 nyarán indul majd a gyártás, és 2015-re éri el a teljes kapacitást.

A Hónap Kis- és Középvállalkozása díjat elnyerő Magyarmet Finomöntöde Bt. öntvénygyár éves árbevétele közel 3 milliárd forintot ér el, beszállítóként a feldolgozóipar számára állítja elő termékeit, amelyek több mint 85 százalékát exportálja. A Magyarmet olyan világcégek stratégiai beszállítója, mint a Knorr-Bremse. A vállalat 200 munkavállalót alkalmaz.

A Hónap Induló Vállalkozása címet elnyerő Now Technologies olyan innovatív megoldásokat kutat, gyógyászati és orvosi segédeszközöket fejleszt, amelyek segítségével a rászorulók élhetőbb életet, az egészségügyi dolgozók és kutatók intelligens eszközöket kapnak. A cég új megoldást dolgozott ki a kerekesszékek irányítására.

MNO - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó