Érvénytelenek a devizában felvett autóhitelek?
Devizában felvett autóhitelek ezrei lehetnek érvénytelenek egy szegedi ügyvédnő szerint, aki azt mondja, hogy a 2010 előtt kötött szerződések jelentős részénél a bank helyett a kereskedő írta alá a kölcsönszerződést - engedély nélkül.
2014. február 10. 10:59

Az ügyvédnő több jogerős bírósági ítélet alapján azt állítja: a bírósági döntések szerint a felvett hitelösszeget, a jegybanki kamattal kiegészítve ugyan meg kell fizetni, de az árfolyam és kamatköltségeket nem.

„Az az ügynök, aki nem rendelkezik engedéllyel, gyakorlatilag nem is írhatna alá pénzügyi szolgáltatási szerződést” – fogalmazott az ügyvédnő. Márpedig több jogerős bírósági ítélet szerint is az történt 2010 előtt, hogy az ügyfelek deviza-hitel szerződését nem a bank, hanem az autókereskedő írta alá úgy, hogy erre nem volt engedélye. Így ezek a szerződések érvénytelenek - állítja Bihari Krisztina ügyvéd, akinek több folyamatban lévő ügye van jelenleg is.

„Vissza kell fizetni a felvett kölcsönt, azonban devizában történő tartozást nem kell megfizetni, csak a felvett kölcsönt, meg álláspontom szerint annak jegybanki kamatát” – mondta Bihari Krisztina. Vagyis az ügyvéd szerint az árfolyamváltozásból és a kamatból adódó költségeket nem, csak a felvett hitelösszeget kell megfizetni, a pert nyert ügyfeleknek. Aki pedig már többet fizetett vissza annál, mint amennyit felvett, a különbözetet visszaperelheti.

A pénzügyi szervezetek felügyeletét ellátó Nemzeti Bank, 42 oldalas listája tartalmazza azokat a cégeket, amelyeknek volt jogosultsága hitelszerződéseket kötni. A listát a Magyar Nemzet információi alapján először az mno.hu jelentette meg. Azokkal a szerződésekkel, amelyeket az itt nem szereplő cégek írtak alá, gond lehet. Több ezer ilyen dokumentumról van szó.

„Semmi nem érdekli őket, egy összegben sem kell az ára. Ez kell nekik: a kamat, az árfolyamváltozás, ez egyértelműen látszik” – mondta Domoszlai Zsolt 2006-ban 10 évre felvett hiteléről. Eddig már két és fél millió forintot befizetett, de még mindig tartozik a banknak, fél millióval. Azt mondja, többször megpróbálta már végtörleszteni tartozását.

„1 millió forint körül tartoztam akkor, és ki szeretem volna fizetni egy összegben, és közölték, hogy még majd 500 ezer forint az árfolyam-különbözet, azt kellett volna befizetnem egy összegben, és utána kellett volna az ő engedélyük alapján, ha engedik, kifizetnem még azt az 1 millió egyszáz ezret” – fogalmazott a férfi.

A miniszterelnökséget vezető államtitkár a héten egy lakossági fórumon azt mondta: meg kell fontolni, miként lehet segíteni azokon, akik devizahitelből vettek autót, azt munkaeszközként használják vagy az évek alatt már kétszer is kifizették, de a tőketartozásuk alig csökkent. „Ilyen helyzetben, úgy hiszem az a jó törvény, az a segítség az embereknek, hogy visszaviszik az autót, azt mondják: köszönöm szépen, használtam, ez ennyit ér, visszaadtam az autót, kifizettem a dupla árát eddig, viszontlátásra” – mondta Lázár János.

Ma 250 ezer hitelre vásárolt autó fut az utakon. A kölcsönök kétharmada deviza alapú, minden ötödiket már egyáltalán nem fizetik.

hirado.hu - Duna Híradó nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
 • A baloldal irányítja a tüntető álcivileket
  Baloldali pártok állnak a pedagógustüntetéseket szervező Tanítanék Mozgalom mögött. A hangfelvétel azt bizonyítja, hogy Tordai Bence adott tanácsokat az álcivil mozgalomnak arra, hogyan kezeljék a hétfői parlamenti botrányukat, mit mondjanak az újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó