Az emberi létet veszélyezteti az azonos neműek házassága
Az emberi létet veszélyezteti az azonos neműek házasságának törvényesítése - hangoztatta Kirill orosz ortodox egyházfő vasárnap Moszkvában.
2014. február 9. 22:18

Az emberi létet veszélyezteti az azonos neműek házasságának törvényesítése - hangoztatta Kirill orosz ortodox egyházfő vasárnap, a moszkvai Kremlben tartott liturgiát követően.

A pátriárka a történelmi Uszpenszkij székesegyházban az orosz ortodox egyház új vértanúi és hitvallói napján a misét követően szólalt fel a homoszexualitás és az azonos neműek házasságának külföldi engedélyezése ellen. Úgy ítélte meg, hogy az isteni törvények megsértése az emberi civilizáció pusztulásához vezet. "Ha társadalomként, népként, emberi civilizációként akarunk élni, nem szállhatunk szembe az emberi lét isteni törvényeivel" - mondta.

Az orosz ortodox egyházfő szerint természetesen szükség van olyan törvényekre, amelyek megszüntetik a hátrányos megkülönböztetést a társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális életben, de úgy vélte, az emberek intim (szexuális) élete nem tartozik a szabályozandó körbe.

Kirill pátriárka szerint más országokban "ennek az életnek (az azonos neműek szexuális kapcsolatának) a bűnös pusztítását akarják törvényekkel igazolni".

Oroszországban csak 1993-ban, két évvel a Szovjetunió szétesése után szűnt meg a homoszexualitás mint bűnügyi tényállás, az azonos neműek közötti viszonyt azonban továbbra is megbélyegzik. Tavaly az orosz parlament törvényben tiltotta meg a "nem hagyományos szexuális kapcsolatoknak a fiatalkorúak körében való népszerűsítését". A törvényhozók ezzel azt is megtiltották, hogy a másság képviselői utcai felvonulásokon fejezzék ki véleményüket.

Az orosz parlament ugyancsak tavaly az azonos neműek házasságát külföldön engedélyező jogszabályokra reagálva azt is megtiltotta, hogy külföldi homoszexuális párok orosz gyermekeket fogadjanak örökbe.

hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó