Reális volt a polgárháború veszélye
Reálisnak tartotta a polgárháború veszélyét 1988–1989 fordulóján, ezért nevezte az 1956-os történéseket népfelkelésnek – jelentette ki Pozsgay Imre.
2014. február 9. 08:59

Reálisnak tartotta a polgárháború veszélyét 1988–1989 fordulóján, ezért nevezte az 1956-os őszi történéseket népfelkelésnek, megkérdőjelezve ezzel a rendszer legitimitását – jelentette ki Pozsgay Imre egyetemi tanár, egykori államminiszter szombaton Hódmezővásárhelyen.

A rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából az Emlékpontban szervezett Rendszerváltó portrék című sorozat első előadásán Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárral beszélgetve az egykori államminiszter felidézte az akkor még a tényleges hatalmat gyakorló MSZMP főtitkára, Grósz Károly 1988. novemberi, polgárháborúval fenyegető, fehérterrort emlegető kijelentését.

Az egyetemi tanár szerint a pártfőtitkár beszédével a párttagság egy részét, a munkásőrséget, a hatalmi szervezeteket mozgósíthatta volna, az ő „hitük megrendítését”, legitimációjuk megsemmisítését szolgálták az 1956-ról mondottak.

Pozsgay Imre az Emlékpont zsúfolásig megtelt előadótermében több mint két órán át tartó beszélgetésen elmondta, a „népfölkelés” kifejezést már Lukács György, a második Nagy Imre-kormányban miniszteri tisztséget vállaló filozófus is használta 1956-tal kapcsolatban.

Egy társadalmi közösség nemzeti egység nélkül nem tartható fent

A 168 óra című műsorban 1989. január 28-án elhangzott interjút követően a politikus először február 3-án, a hódmezővásárhelyi Alföldi Porcelángyár sportcsarnokában állt a nyilvánosság elé. Visszaemlékezése szerint a több ezer ember itt ujjongva, tapssal fogadta.

A mai magyar politikai helyzetről szólva Pozsgay Imre kifejtette, a Fidesz hozzá hasonlóan felismerte, egy társadalmi közösség nemzeti egység nélkül nem tartható fent. A vezető kormánypárt ugyanakkor elismeri azt is, hogy a diktatúrát túlélő keresztény kulturális hagyományok ma is támaszt tudnak nyújtani az embereknek.

Az MDF „tönkremenetelével” a népiek elvesztették azt a politikai erőt, amely a parlamentáris szinten a nyilvánosság előtt tarthatná őket, népi baloldal pedig ma nincs – fogalmazott a professzor.

MNO - MTI
  • Jogi bástyákkal is védeni kell a család intézményét
    Vejkey Imre: Minket azért akarnak kiközösíteni, mert megvédjük a családokat és a gyermekeket, mert nem engedjük a család relativizálását! Egyetértünk Ferenc pápával, aki budapesti látogatása során búcsúzóul azt üzente a magyaroknak és az egész világnak, hogy „a család apából, anyából és gyermekekből áll, pont”.
  • Megújul a pápai katolikus nagytemplom
    Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára - közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.
  • Bethlen István országépítő munkája
    Meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Bethlen-kormány megalakításának 100. évfordulója alkalmából szervezett keddi konferenciára írt köszöntőjében.
MTI Hírfelhasználó