Politikai játszmák közepette kezdődött a téli olimpia
Bár Putyin elnök Oroszország erejének és nagyságának jelképéül szánta a téli olimpiát, az egyik legátpolitizáltabb sporteseményévé vált.
2014. február 8. 10:13

Bár Vlagyimir Putyin elnök Oroszország erejének és nagyságának jelképéül szánta a pénteken megnyitott szocsi téli olimpiát, az hosszú évek óta az egyik legátpolitizáltabb sporteseménnyé vált, az orosz emberi jogi helyzettel kapcsolatos bírálatok miatt pedig egyesek az 1980-as moszkvai olimpiához hasonlították azt - írja elemzésében az AFP francia hírügynökség.

Minden idők legdrágább ötkarikás játékainak előkészületeire a terrorizmussal kapcsolatos biztonsági félelmek, korrupciós vádak és az építkezések elhúzódásának árnya vetült. A nyugati médiában az emberi jogi kérdések, köztük a melegek helyzete került a középpontba a szocsi olimpiával kapcsolatban, és az orosz emberi jogi helyzet miatti tiltakozásul számos vezető távol marad az eseménytől.

Nem látogat el Szocsiba Barack Obama amerikai, Francois Hollande francia, Joachim Gauck német elnök, ahogy David Cameron brit kormányfő és Dilma Rousseff brazil államfő sem teszi tiszteletét az olimpiai játékokon. Obama távol maradása mellett azzal bosszantotta Oroszországot, hogy több nyíltan homoszexuális sportolót is Szocsiba küldött az amerikai delegáció tagjaként.

 

Moszkva és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ugyanakkor azt hangoztatta, semmiféle protokollszabály nem vonatkozik arra, hogy a világ vezetőinek részt kellene venniük az olimpiai megnyitón. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint "ostobaság" azt számolgatni, hány vezető teszi tiszteletét a játékokon. Thomas Bach, a NOB elnöke azt furcsállta, hogy egyes politikusok úgy utasították vissza a szocsi meghívást, hogy valójában nem is hívta őket senki, és arra szólította fel a világ vezetőit, hogy "ne a sportolók hátán" folytassák politikai küzdelmeiket.

Az olimpiával kapcsolatos politikai kérdések miatt az AP amerikai és a Reuters brit hírügynökség is az 1980-as - a Nyugat által az afganisztáni orosz katonai beavatkozás miatt bojkottált - moszkvai nyári olimpiához hasonlította a mostani téli olimpiát. A melegjogi kampányolásból pedig a Google internetes cég is kivette részét, miután keresőjének logóján a melegjogi mozgalom szivárványszíneit ötvözte a téli olimpia sportjainak piktogramjaival.

A The Economist mértékadó brit gazdasági-politikai hetilap legutóbbi számában arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Putyin saját és országa erejét próbálja hangsúlyozni, Oroszország rendkívül súlyos gazdasági és belpolitikai kihívásokkal néz szembe, amelyek a szocsi olimpia kapcsán is szembetűnőek.

A nyugati távolmaradások ellenére ott volt a megnyitón a világ második és harmadik legnagyobb nemzetgazdaságának vezetője. Hszi Csin-ping első kínai államfőként vett részt külföldi sportesemény megnyitóján, és a kínai állami média az esemény előtt arra emlékeztetett, hogy a nyugati sajtó Pekinget is élesen bírálta emberi jogi kérdésekben a 2008-as olimpia előtt és alatt. A hű amerikai szövetséges és külföldön a demokratikus értékrend iránti elkötelezettségét gyakran hangoztató Japán kormányfő, Abe Sindzó pedig a japán-orosz területi vita rendezése érdekében találkozik Putyinnal Szocsiban.

Tiszteletét tette a megnyitón Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, és várhatóan Enrico Letta olasz és Mark Rutte holland kormányfő is meglátogatja majd Szocsit a játékok alatt. Ott volt a megnyitón Viktor Janukovics, a súlyos belpolitikai válsággal küzdő Ukrajna elnöke is, aki várakozások szerint az ország helyzete szempontjából igen fontos tárgyalást fog folytatni orosz kollégájával az olimpia helyszínén.

Szintén kényes diplomáciai ügynek ígérkezik, hogy Putyin fogadja a szakadár Dél-Oszétia vezetőjét, amely terület orosz katonai segítséggel kiáltotta ki függetlenségét Grúziától. A játékok előtt szintén feszültségek forrása volt, hogy Oroszország kiterjesztette határvédelmi területét a Szocsi közelében fekvő Abháziára, amely hasonló körülmények között szakadt el Grúziától, és Moszkva mellett csak néhány más ország ismeri el független államként.

A politikai ügyek mellett az AFP szerint a Szocsi felkészültségével kapcsolatos kételyek is rányomták a bélyegüket az olimpiára: az utóbbi napokban attól volt hangos a világsajtó, hogy a városban még javában folynak az építkezések, egy normális hotelszobához való hozzájutás is szinte lehetetlen küzdelemnek tűnik, ráadásul a látogatók mobiltelefonjait és számítógépeit azonnal meghackelik a nyilvános wifi-hálózatokon keresztül.

Azt Thomas Bach is elismerte, hogy voltak kisebb problémák az előkészületekkel, de szerinte alapvetően minden rendben van Szocsiban. Ugyanígy nyilatkozott a The Wall Street Journal című amerikai lap szerint az orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Kozak is, aki elárulta: a szállásokon lévő biztonsági kamerák felvételei is azt bizonyítják, hogy a résztvevők elhelyezésével kapcsolatos bírálatok valótlanok.

MTI nyomán
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó